7 Stappen om Nee te Leren Zeggen - Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

7 Stappen om Nee te Leren Zeggen

 

In mijn vorige blog schreef ik dat veel professionals het lastig vinden om nee te zeggen. En ja ook ik heb daar veel moeite mee gehad. Ik heb het nee leren zeggen als hoogsensitief persoon echt moeten leren.

 

Ik help graag anderen en ben geneigd om snel ja te zeggen als iets mij wordt gevraagd. Enerzijds wil ik anderen graag vooruithelpen en niemand teleurstellen en ergens was ik op zoek naar waardering voor een ander deed.

Als je ja zegt tegen een ander, zorg er dan voor dat je niet nee zegt tegen jezelf.’
– Paulo Coelho

Inmiddels weet ik dat ik vaak ja heb gezegd tegen mensen of dingen die mij niet dienden en die mij veel energie kostten. Ik deed het puur voor de ander, om te pleasen en ging voorbij aan wat goed voor mij was.

Zo zei ik ja tegen dingen die ik niet leuk vond, en zei ik dus ook nee tegen dingen die ik wel leuk vond.

Nu let ik op mijn energie level en weet waar mijn grens ligt. Ik sta nog steeds klaar voor anderen maar ben me meer bewust van mijn eigen grens. Komt het gevraagde me niet uit dan pas ik daarvoor en is mijn antwoord Nee. Hierdoor blijf ik dicht bij mezelf en doe ik steeds meer de dingen die bij me passen en voor mij belangrijk zijn. Ik heb meer respect gekregen voor mezelf en handel daar steeds beter naar.

Je hebt in een dag maar een beperkt aantal uren te besteden. Ook je leven is op enig moment eindig. Waarom zou je dan geen dingen doen die je zelf leuk en belangrijk vindt?

Leren nee zeggen is een proces. Er is helaas geen knop die je kan indrukken en klaar is Kees. Het is een leerproces, een proces dat start met bewustwording.

De stappen die voor mij helpend waren in dit proces deel ik graag met je

 

1. Bewustwording

Weet dat je ja zegt tegen iets of iemand terwijl je nee bedoelt. Daarmee wijs je die persoon niet af maar slechts de vraag die je wordt gesteld.

2.Breng in kaart

Waar zeg je allemaal ja tegen terwijl je nee bedoelt. Houd het eens een paar weken bij. Zo krijg je in beeld hoe vaak je het zegt en hoeveel tijd en energie het je kost.

Daarnaast kun je in beeld brengen wat je doelen zijn, hoeveel tijd je voor jezelf hebt en hoeveel tijd je (over) hebt om überhaupt ja tegen anderen te kunnen zeggen. 

3.Time- out

Vaak geven we zo snel antwoord op een vraag dat je jezelf de tijd niet gunt om er even over na te denken. Komt het je nu wel uit, kan het wellicht ook een ander moment of wil ik dit eigenlijk wel? Als je even een time-out neemt en deze vragen beantwoordt kun je betere keuzes voor jezelf maken.

 

4. Nee is een antwoord

Ik gaf vaak wel een nee, maar daar kwam dan een hele verklaring achteraan waarom dan wel niet. Alsof ik mijn nee moest uitleggen. Totdat iemand mij een keer zei, als je JA zegt op iets ga je het toch ook niet verklaren? Eh nee, inderdaad. Dus alleen het woordje ‘nee’ is voldoende. Tuurlijk kun je melden dat je iets niet wilt, het niet uitkomt of het je dient, maar dit ben je niet verschuldigd als iemand je een vraag stelt.

5. Wees beleefd.

De manier waarop je nee zegt is veelzeggend. Als je beleefd blijft en de ander met respect benadert dan geeft dat voor beide een goed gevoel.

6. Stel bij

Ik vond het wel eens lastig om op mijn antwoord terug te komen als ik bijvoorbeeld een dag later bedacht dat ik toch liever nee had willen zeggen. Nu weet ik dat je daar op terug mag komen en dat is helemaal oké. Het toch maar wel doen of het niet bijstellen van je antwoord kostje alleen maar energie. Dus stel bij indien het beter voor je voelt.

7. Oefen met ‘nee’ zeggen

Begin met kleine oefeningen om nee te zeggen. Bijvoorbeeld door minstens één keer per dag ‘nee’ te zeggen. Het is oefening baart kunst.

Wil jij hierin wat hulp gebruiken? Vraag dan een gratis groeigesprek aan.

p.s. Ben je al lid van mijn gratis Facebookgroep Ambitieuze vrouwen community Hier deel ik tips en trics om uit de ratrace te stappen en met meer regie, passie en vertrouwen de beste keuzes voor jezelf te maken en je eigen leven te creëren. Ben jij een ambitieuze vrouw en voel jij dat je meer uit je leven kunt halen? Dan nodig ik je van harte uit in mijn besloten community.

 

 

Facebook
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders