Waarom is het belangrijk om negatieve energie los te laten? - Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

Waarom is het belangrijk om negatieve energie los te laten?

Waarom het belangrijk is om negatieve energie los te laten

We hebben allemaal weleens te maken met vervelende situaties waarin de setting een negatieve sfeer heeft. Je voert een vervelend of beladen gesprek met iemand. Stress op het werk, gevoelens van irritatie naar een bepaald persoon. Er kunnen veel redenen zijn waarom er negatieve energie in je lichaam ontstaat. Wanneer we teveel negatieve gevoelens in ons lichaam toelaten en opslaan, kan dit op termijn voor veel klachten zorgen. Zaak dus om jezelf regelmatig te ontdoen van deze energie.

Hoe ontstaat negatieve energie?

Negatieve energie kan ontstaan doordat er een gebeurtenis plaatsvindt die een negatief gevoel in je systeem achterlaat. Als je een sensitief persoon bent neem je negatieve energie nog sneller op, dit kan al gebeuren als je in een ruimte bent met iemand die zich bijvoorbeeld heel verdrietig voelt.

Hoe snel je negatieve energie oppikt verschilt echter per persoon. Als je teveel van deze zware energie van anderen op je neemt kan dit op de lange termijn een nadelig effect hebben op je eigen gezondheid en is het zaak om hier bewust van te zijn. Vooral als je gevoelig bent voor de gevoelens van andere mensen is dit een extra reden om waakzaam te zijn.

Energie lek in de formele sferen

Zowel in informele als formele sferen loop je de kans om negatieve energie tot je te laten. Als je bijvoorbeeld veel met mensen werkt en je intensieve gesprekken moet voeren, kan dit een situatie zijn waarbij je de energie van een ander opneemt. Ook fysiek werk zoals masseur of fysiotherapeut zijn beroepen waarin je een grotere kans hebt op het overnemen van de energie van een ander.

Energielek in een informele setting

In een informele setting kun je denken aan een ontmoeting met bijvoorbeeld een vriend of vriendin. Misschien heeft deze persoon een verhaal met je gedeeld dat een negatieve lading heeft. Doordat je volledig opgaat in het verhaal en de persoon aan het ontladen is door het verhaal aan jou te vertellen, ben jij juist de persoon die deze energie opneemt. Niet helemaal de bedoeling als je de intentie hebt om gezellig bij te kletsen met je vriend of vriendin.

Zo kunnen er ook mensen in je omgeving zijn, zowel familie als vrienden waarbij je na een gezellig dagje samen volledig uitgeput bent. De betreffende persoon heeft jou ‘leeg gezogen’ en loopt vol energie de deur uit terwijl jij moet uitrusten en weer nieuwe energie moet creëren. De persoon in kwestie is zich vaak niet eens bewust van het feit dat hij of zij dit effect op jou heeft, echter voor jou wel weer een moment om hier bewust van te zijn en jezelf aan te leren om niet leeg te raken.

Vervelende gebeurtenissen in ons leven

Overigens is het lang niet altijd zo dat negatieve energie in ons lichaam komt door het van anderen op te nemen. Gedurende ons leven ervaren we helaas ook traumatische of heftige gebeurtenissen die hun sporen in ons systeem achterlaten. Hoe je na zo’n ervaring omgaat met de emoties die achterblijven, bepalen hoeveel negatieve energie er in je lichaam gevestigd zit. Niet voor niks bestaan er verschillende therapieën voor mensen die te maken hebben met trauma’s of psychische stoornissen zoals bijvoorbeeld PTSS. Ons lichaam is een werkend systeem dat continu ‘gereinigd’ moet worden van alles wat er niet meer thuishoort of het lichaam niet op een positieve manier dient.

Waarom is het belangrijk om los te laten?

Zoals je ziet zijn er heel veel situaties en momenten waarbij je de kans loopt om leeg te raken en negatieve energie op te nemen. Omdat het (onbewust) toelaten van negatieve energie veel van je lichaam vraagt, is het erg belangrijk om op enig moment de verzamelde energie weer los te laten.

Negatieve energie dat ons lichaam opneemt wordt door het lichaam in zekere zin gelezen als een vorm van stress en spanningen. Als ons lichaam op een bepaald punt te vol zit met deze energie kunnen we verschillende klachten opbouwen en ervaren. In de heftige gevallen kunnen we zelfs ziek worden. De energie gaat zich vestigen in het lichaam en vormt een blokkade die de werking van het lichaam kan verstoren.

Veel voorkomende symptomen bij het langdurig vasthouden van negatieve energie zijn:

– Vermoeidheid

– Hoofdpijn

– Spanning in de spieren

– Een troebel hoofd

– Laag concentratievermogen

– Weinig geduld

– Stemmingswisselingen

– Futloos voelen

Voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig zijn er ook manieren om jezelf te trainen om weerbaarder te worden tegen negativiteit en om te ontladen zodat je de negatieve energie kunt loslaten. Met bijvoorbeeld meditatie en yoga kun je ontladen en jezelf reinigen van alles wat jou niet meer dient. Behalve het loslaten van de negatieve energie kun je met beide oefeningen ook jezelf trainen om negatieve energie niet makkelijk tot je te laten. Je kunt bij het beoefenen van meditatie en yoga een intentie zetten en je daarop concentreren terwijl je op je yogamat ligt.

Andere manieren om negatieve energie los te laten is door je regelmatig te laten masseren zodat alle blokkades en negatieve energie uit je lichaam gevoerd worden. Je kunt ook zelf een drukpuntmassage creëren door het gebruik van een spijkermat. Deze werkt door op de meridianen en je spieren.

Door zoveel mogelijk in het heden te leven en te focussen, wordt het makkelijker om negativiteit los te laten en er zo min mogelijk aandacht aan te besteden.

 

Facebook
LinkedIn

2 reacties op “Waarom is het belangrijk om negatieve energie los te laten?”

 1. Ben nogal gevoeliger geworden de laatste jaren en vind t soms lastig negatieve energie die ik ergens heb opgepikt los te laten
  Mezelf te zuiveren

  1. Beste Jacky,
   Gevoelig zijn is een mooie kwaliteit. Het vraagt soms wat uitdaging om er voor jezelf passend mee om te gaan. Des te waardevoller om jezelf regelmatig te ontdoen van belastende energie en jezelf te zuiveren. Er zijn verschillende manieren om dit (zelf) te doen. Mocht je nadere informatie of tips ontvangen dan plan gerust een afspraak in.
   Groetjes Ank

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders