Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

10 Manieren om je Zelfliefde te Versterken

Je kunt pas echt van iemand anders houden als je van jezelf houdt. Je bent zo hard aan het werk dat je vergeet om echt aandacht aan jezelf te besteden. Je doet je stinkende best om goed voor anderen te zorgen, dat geeft je immers voldoening. Echter, je vergeet vaak aandacht aan jezelf te geven. En juist dit is zo belangrijk om echt van anderen te kunnen houden en van het leven te genieten. In dit blog deel ik 10 manieren om je zelfliefde te versterken.

Sta jij op je liefdeslijstje?

Als je eens een lijstje zou maken van wie of wat je allemaal houdt dan kun je daar vast een aantal dierbaren voor op noemen en wellicht ook een paar andere dingen zoals de natuur, je hobby, je huisdier etc.

Maar zeg eens eerlijk, sta jij zelf ook op dat lijstje? En zo ja op welke plaats? 

Hoe meer zelfliefde hoe vrolijker je wordt

Het lijkt voor veel mensen een lastig iets te zijn, houden van jezelf. Je dient eerst een mooi resultaat te moeten hebben behaald voordat je trots op jezelf kunt zijn en dit heel even aan de wereld mag tonen. Waarom alleen dan pas? Doe je jezelf dan niet tekort?

Je ontneemt daarmee zelfliefde. En zelfliefde is juist ontzettend belangrijk. Als je meer van jezelf zou houden dan zou je de lat voor jezelf niet zo hoog leggen, ben je content met wie je bent en wat je doet. Gewoon op jouw manier. Kun je jezelf volledig accepteren met alle plussen en minnen. Want hé, die heeft iedereen. En dat is oké. Het mooie is dat je vrolijker persoon wordt voor zowel jezelf als iedereen om je heen.

De uitdaging is om zonder oordeel naar jezelf te kijken. Minder streng voor jezelf te zijn en juist mild en liefdevol naar jezelf te kijken.

 

Talk to yourself like someone you love – Brene Brown-

 

10 manieren om je zelfliefde te versterken

 

#1 Cijfer jezelf niet weg

Je past je vaak aan anderen. Op zich niets mis mee en eigenlijk ook een hele goede eigenschap. Als je dit te vaak doet en je voelt je er niet meer prettig bij dan cijfer je jezelf weg. Vertrouw op jezelf. Ook jij doet er toe. Focus je op de dingen die voor jou goed voelen en waar je invloed op hebt. Zo blijf je trouw aan jezelf.

#2 Geef jezelf complimenten

Leer jezelf complimenten te geven. Zelfs voor, wellicht in jouw ogen, onbenullige acties die je gedurende de dag toch al doet. Bijvoorbeeld eten klaar maken, huishoudelijke klusjes of de hond uitlaten. Je hoeft je niet pas een compliment te geven als je op je werk een mooi resultaat hebt geboekt. Als je dit dagelijks oefent versterk je je zelfwaardering en krijgt zelfliefde automatisch aandacht.

#3 Durf nee te zeggen

Je bent vaak geneigd om toe te geven in bepaalde situaties. Je zegt maar weer ja op de zoveelste bijeenkomst met dezelfde personen waar je helemaal niet op zit te wachten. Je wilt geen uitzondering zijn, je wilt er juist bij horen. Alleen wordt je er totaal niet gelukkig van. Zet jezelf eens bovenaan het lijstje en maak keuzes die voor jou goed voelen. Dan zorg je tenminste voor jezelf.  

#4 Wees dankbaar

Schrijf dagelijks eens 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Dankbaar voor  dingen die je hebt gedaan voor jezelf of voor een ander, dankbaar voor wie je bent of de dingen die je hebt beleefd. Dat kunnen hele kleine dingen zijn, zoals heb even een kopje thee voor mezelf gezet, maar ook grote dingen als een belangrijke taak voor die dag. Je werkt niet alleen aan je dankbaarheid, maar ook aan je bewustzijn en zelfwaardering.

#5 Creëer meer tijd voor jezelf

Gun jij jezelf een avondje vrij? Of het lezen van een goed boek? En als je dat doet ben je er dan volledig met je aandacht bij? Vaak gun je dit jezelf niet. Je hebt nog zoveel andere dingen te doen en die moeten eerst af voordat jij jezelf even time-off gunt. Herkenbaar? Creëer eens dagelijks me-time moment. Begin bijv. met 5 min per dag en bouw het verder uit. Je zult zien dat het je goed doet om even alleen met je zelf te zijn.

#6 Accepteer jezelf

Jij bent uniek. Er is niemand anders die daarbij in de beurt komt. Je hoeft je ook niet te vergelijken met een ander. Je bent uniek in jou soort en precies goed zoals je bent Accepteer jezelf zoals je bent, met alle plussen en minnen, die horen bij jou en maken jou juist uniek. Zeg tegen jezelf. ‘Ondanks mijn (….uitdaging), accepteer ik mezelf volledig’. Als je dit vaak herhaalt, kun je jezelf makkelijker gaan accepteren.

#7 Ben je beste vriendin

Voor je vriendin ben je meestal veel aardiger en niet zo streng dan voor jezelf. Je kunt haar altijd van goede adviezen voorzien en je praat zo aardig en liefdevol tegen haar. Je zegt bijv. neem eens wat tijd voor jezelf, of ben niet zo streng tegen jezelf.

En wat zeg jij tegen jezelf?…. Juist. Waarschijnlijk niet deze dingen.

Het zou toch veel aangenamer zijn als je op dezelfde manier tegen jezelf zou praten. Ben dan vanaf nu de beste vriendin van jezelf. En praat op dezelfde manier tegen jezelf als je je even niet zo lekker voelt.

#8 Leer van je fouten

Iedereen maakt weleens fouten, jij ook. Ze horen bij het leven, ook al heb je wellicht geleerd om geen fouten te mogen maken. Blijf er niet in hangen. Zie het als levenslessen die je uitdagen om te groeien. Leer ervan en ga door.

#9 Geloof in jezelf

Ook jij hebt kwaliteiten, geloof in jouw kwaliteiten. Focus je op je kwaliteiten en laat je niet afleiden door je waar je minder goed in bent. Wat je aandacht geeft groeit. Volg je hart, in plaats van het stemmetje in je hoofd dat zegt iets anders te doen (je ego). Door je te focussen op je kwaliteiten versterk je je geloof in jezelf en je zelfliefde.

#10 Manage je energieniveau

Sta gedurende de dag regelmatig stil bij jouw energieniveau. Hoe hoger jouw energie hoe beter je jezelf voelt. En als je jezelf beter voelt kun je meer zelfliefde ervaren. Je kunt je energieniveau verhogen door goed voor jezelf te zorgen, denk aan voldoende (nacht) rust, bewegen en gezonde voeding.

Kortom door je zelfliefde te versterken kun jij intenser van het leven genieten.

Wees mild tegen jezelf.

p.s. Ben je al lid van mijn gratis Facebookgroep Persoonlijke ontwikkeling voor vrouwelijke professionals. Hier deel ik tips en trics om met meer regie, passie en vertrouwen de beste keuzes voor jezelf te maken en je eigen leven te creëren. Ben jij een vrouwelijke professional en voel jij dat je meer uit je leven kunt halen? Dan nodig ik je van harte uit in mijn besloten community.

Facebook
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders