Heb jij moeite om in slaap te vallen omdat je al weet dat je dan over van alles en nog wat gaat nadenken? Over de dingen die in het verleden niet goed zijn gegaan, over hoe de toekomst voor je zal zijn? Begin jij al te piekeren als je nog maar net in bed ligt?
In dit blog deel ik 6 tips om s nachts te stoppen met piekeren.
Als je veel aan je hoofd hebt is het lastig om even nergens aan te denken en je hoofd tot rust te brengen. Je verwerkt enorm veel prikkels gedurende de dag. Ben je hoog sensitief dan verwerk je nog meer prikkels per dag, meer dan de gemiddelde mens. Je hebt dan overdag meer rustmomenten nodig om je prikkels die je binnen krijgt te kunnen verwerken.
Als je hier niet de ruimte voor neemt kan je overprikkeld raken gedurende de dag. De prikkels stapelen zich dan op en op het moment dat je naar bed wilt, is je hoofd nog niet klaar met het verwerken van de dag. Je hoofd draait overuren terwijl jij in slaap probeert te vallen. Dit is ontzettend vervelend, maar wat doe je eraan?
In mijn vorige blog deelde ik 7 Geheimen Om De Dag Fijn Af Te Sluiten. Dit is van grote invloed op hoe jij je nacht in gaat. Pas wanneer jij al je ervaringen van de dag hebt verwerkt is je lichaam veel meer ontspannen en val je makkelijker in slaap.
Natuurlijk is niet alleen de afsluiting van je dag van invloed op je nachtrust. Ook de start van je dag (zie blog over 8 Geheimen Voor De Start Van Een Succesvolle Dag) is van invloed op je gedachtenstroom. Als je hier iedere ochtend tijd voor vrij maakt dan zul je ervaren dat je overdag meer rust ervaart in jezelf, scherper bent en meer energie hebt.
En dan nog kan het gebeuren dat je met piekergedachten naar bed gaat. Daarom deel ik graag 6 tips om je piekermomenten te stoppen.
1 Je kunt de toekomst niet voorspellen
Veel gedachten die je wakker houden voor het slapen gaan hebben te maken met je toekomst. De situatie waar je nu in zit voelt bijvoorbeeld als onprettig en daarom wil je graag je toekomst voorspellen of bedenken. Dit maakt dat je gaat piekeren over allerlei scenario’s. Als je beseft dat je je toekomst niet kunt voorspelen, ga je minder piekeren. Het komt zoals het komt.
2 Stel jezelf goede vragen
Voordat we gaan piekeren, stellen we onszelf veel vragen. Het is een uitdaging om jezelf geen vragen waar je het antwoord toch niet op weet. Of vragen over alle doemscenario’s die mogelijk kunnen gebeuren. Bijv. wat als ik mijn baan verlies, wat als het mij niet lukt?. Beter is om goede vragen te stellen. Bijvoorbeeld hoe kan ik ervoor zorgen dat ik die klus wel kan klaren? Hoe kom met dat bedrijf in gesprek? Je stopt hiermee de repeterende negatieve gedachtestroom waardoor je minder gaat piekeren. Alles wat aandacht geeft groeit.
3 Vecht niet
Heel vervelend om niet direct in slaap te vallen. Probeer er niet tegen te vechten. Dat werkt averechts. Beter is om jezelf dan voor te houden dat het helemaal niet zo erg is om niet of niet meteen te slapen. Als je ontspannen blijft liggen dan rust je toch uit en ben je de volgende dag meestal voldoende fit.
- Neem de regie
Vaak pieker je over situaties waarin je je machteloos voelt. Als je het gevoel hebt dat je geen controle hebt over een bepaalde situatie, ga je hier meer over piekeren. De oplossing? Probeer de regie (deels) terug te nemen door bijvoorbeeld het gesprek met je collega aan te gaan waar je al dagen lang over piekert, of met de opdrachtgever over de in jouw ogen onmogelijke situatie. Door zelf regie te nemen over jouw aandeel in het geheel, voel je je direct al beter. Je hebt gedaan wat binnen jouw mogelijkheden lag.
- Heb vertrouwen
Het klinkt eenvoudig en dat is het meestal niet. Maar als jij vertrouwen hebt in een goede afloop van een vervelende situatie, dan valt het uiteindelijk meestal wel mee. Sommige problemen lossen zich over een periode als vanzelf op. Was dat dan de moeite waard om zo lang over te piekeren? Al dat gepieker kost je bovendien bergen energie. Heb vertrouwen op een goede afloop, dat verzacht de situatie, hoe erg die wellicht nu ook lijkt.
- Ben dankbaar
In schreef het in mijn vorige blog ook. Als je met positieve gedachten naar bed gaat, hebben je negatieve gedachten minder aandacht. Er zijn gedurende iedere dag vele dingen die je goed hebt gedaan en waarvoor je jezelf een compliment kan geven. Als je deze voor het slapen gaan nog even de revue laat passeren en je dankbaarheid daarvoor uitspreekt dan ga je met een positievere mindset de nacht in. Kan je gedurende de nacht dan nog niet slapen, pak dan je dankbaarheidsboekje er nog eens bij en lees de dankbaarheidsmomenten van de afgelopen tijd nog eens door. Ervaar en voel die positieve ervaringen en je piekergedachten krijgen minder stemrecht.
Op naar een goede nachtrust.
p.s. Ben je al lid van mijn gratis Facebookgroep Persoonlijke ontwikkeling voor vrouwelijke professionals. Hier deel ik tips en trics om met meer regie, passie en vertrouwen de beste keuzes voor jezelf te maken en je eigen leven te creëren. Ben jij een vrouwelijke professional en voel jij dat je meer uit je leven kunt halen? Dan nodig ik je van harte uit in mijn besloten community.