Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

7 Manieren om je Perfectionisme aan te pakken

 

Als je perfectionisme je leven laat beïnvloeden dan beperk je jezelf in het behalen van je doelen en het leven van een prettig leven. Vorige week schreef ik over de 7 meest gemaakte fouten van de perfectionistische ambitieuze vrouw.

Gelukkig kun je stap voor stap je perfectionisme aanpakken zodat je het je leven niet meer beïnvloed. In dit artikel deel ik 7 manieren om je perfectionisme stap voor stap aan te pakken.

Perfectionism is self destructive simply because there’s no such thing as perfect. Perfection is an unattainable goal.                    – Brene Brown

 1 Stel jezelf kwetsbaar op

Diep van binnen wordt je geplaagd door schuldgevoelens en schaamte. Om dit te overwinnen, zegt Brené Brown, professor aan de universiteit van Houston, dat authenticiteit belangrijk is. Laat je zelf zien zoals je echt bent en stel jezelf kwetsbaar op. Dat is de enige manier om echt gezien te worden en de liefde te ontvangen die je zo verlangt. Gewoon voor wie je bent met al je plussen en minnen.

 

2 Bouw zelfredzaamheid op

Je wordt niet geboren met zelfredzaamheid, maar je bouwt het op door dingen uit te proberen en juist…door te mislukken. Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord. Van je fouten leer je het meest! Zelfredzaamheid betekent dat je dingen doet voor jezelf. Hoe meer je voor jezelf doet, hoe beter je je voelt. Hoe beter je je voelt, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt en je minder geneigd bent om alles altijd maar perfect te willen doen.

 

3 Accepteer het ‘NU’

Er is altijd wel iets dat je kunt verbeteren. En op zich is dat een prima eigenschap. Maar dat betekent niet dat het ten koste moet gaan van je tevredenheid. Het is belangrijk dat je weet dat je genoeg bent zoals je op dit moment bent. Mensen maken zich zorgen over het verleden en de toekomst, maar die momenten bestaan niet. Het enige moment wat er toe doet, is NU. Dus waarom dan niet kiezen om nu gelukkig te zijn? Hoe vaker je oefent om tevreden te zijn met het nu, hoe makkelijker het wordt om het NU te accepteren. Sluit vrede met dit moment, de huidige situatie in je leven, en dan voel en ervaar je meer voldoening.

4 Fouten bestaan niet

Er is eigenlijk geen fout. Je krijgt een resultaat dat wellicht niet het gewenste resultaat is en dat bestempel je met fout. Je kunt het ook anders bekijken. Bijvoorbeeld oor te bekijken wat het ongewenste resultaat heeft veroorzaakt, hier lering uit trekking en het meenemen in een nieuwe poging. Zie het als een gebeurtenis waar je van leert. Wees niet bang voor fouten. Accepteer het ongewenste resultaat en zie het als een les. Een les die je goed van pas komt een volgende keer.

5 Geef jezelf complimentjes

Sta stil bij ieder stapje dat je zet en beloon jezelf voor iedere stap. Waardeer jezelf om wie je bent en wat je kunt! Fouten maken is wat je doet, niet wat je bent. Ook al vind je dat onzin en is in jouw ogen het stapje nog geen beloning waard. Je zult zien als je dit structureel gaat toepassen dat het je kracht en energie geeft om een nieuwe stap te zetten. Geef jezelf een schouderkopje. Je verdient het. Zelfs als er nog geen resultaat zichtbaar is, het gaat namelijk om het belonen van de inspanning die je hebt geleverd en niet om het resultaat.

6 Doe minder je best

Oké, het zal best moeilijk zijn, maar leg de lat voor jezelf eens wat lager. Zo laag dat je zeker weet het te kunnen halen met lichte inspanning. Ga maar een keer voor een 6 in plaats van een 10. Probeer het gewoon. Je overleeft het echt. Bovendien is de kans groot dat anderen het niet eens in de gaten hebben. En is dat wel het geval? So be it. That’s life.

7 Accepteer dat het loslaten een voortdurend proces is

En zo perfect als je bent wil je graag je perfectionisme in 1 keer oplossen. Helaas is dat een utopie. Je hebt er lange tijd over gedaan om het je eigen te maken. Neem dan ook de tijd om er stap voor stap van los te komen. Wees lief voor jezelf en beloon jezelf voor ieder stapje dat je zet, hoe klein ook. Zo verbinden je hersenen nieuwe wegen in je brein en beleef je steeds vaker plezier aan het veranderingsproces van het loslaten van je perfectionisme.

Ben je een echte perfectionist dan weet je dat er nog vele manieren meer zijn om je perfectionisme aan te pakken. Je bent al snel geneigd nog meer mogelijkheden te gaan zoeken. Herkenbaar? …..

Je kunt lang zoeken naar de beste manier. De vraag is of die bestaat, want wat voor jou gaat werken is gewoon een kwestie van uitproberen. Dus start met 1 manier en als die niet goed genoeg voor je werkt dan probeer je een volgende manier uit. Ga vooral doen is het advies!

Wees mild voor jezelf en gun jezelf imperfectie.

Wil je ook weten wat ik voor je kan betekenen. Vraag dan een gratis groeigesprek aan.

p.s. Ben je al lid van mijn gratis Facebookgroep Ambitieuze vrouwen community Hier deel ik tips en trics om uit de ratrace te stappen en met meer regie, passie en vertrouwen de beste keuzes voor jezelf te maken en je eigen leven te creëren. Ben jij een ambitieuze vrouw en voel jij dat je meer uit je leven kunt halen? Dan nodig ik je van harte uit in mijn besloten community.

Facebook
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders