Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

7 Signalen om de Perfectionist in jezelf te Herkennen

Vorige week schreef ik over de 7 Manieren om je Perfectionisme aan te pakken. Zelf herken ik me wel degelijk in een aantal punten. Niet dat ik mezelf een perfectionist noem, maar daar gaat het in mijn ogen ook niet om. Ik houd ik er niet van om iemand te labelen of in een hokje te plaatsen. Je bent gewoon wie je bent. Met alle plussen en minnen. Het gaat er in mijn ogen om dat je je eigen gedrag en emoties leert kennen, daar begint jouw persoonlijk ontwikkelproces.

Zo sprak ik van de week een klant die zich totaal niet herkende in perfectionistisch gedrag. Pas toen we stil stonden bij hetgeen ze deed en voelde, kwamen er steeds meer perfectionistische signalen aan het licht. Dit was compleet nieuw voor haar. Ze wilde graag de dingen zo goed mogelijk doen om de kans op mislukking te voorkomen. Het was in haar ogen nooit goed genoeg, twijfelde over veel dingen en dat kostte haar de nodige energie. Achteraf gezien onnodig veel energie zoals ze zelf aan gaf. En zonder haar gedrag, eigenschappen of emoties te labelen leerde ze zichzelf steeds beter kennen waardoor ze andere keuzes kon gaan maken. Ze groeide in haar zelfbewustzijn.

Tension is who you think you should be. Relaxation is who you are. –Chinese Proverb

Welke signalen zijn er dan? Er zijn er velen, de meest voorkomende die ik zie zijn:

1. Je kunt je moeilijk ontspannen

Je staat altijd aan omdat je in je achterhoofd weet wat je allemaal nog moet doen of kan verbeteren. Het genieten in het moment is lastig. Ook jezelf tot ontspanning brengen is makkelijker gezegd dan gedaan. Rustig op een strandbedje liggen voelt al snel als ongemakkelijk. Je wilt graag nuttig bezig zijn en ondanks dat je weet hoe belangrijk het voor je is om te ontspannen, is het geen eenvoudige klus.

2.To do’s

Je hebt overal lijstjes voor gemaakt, schrijft alles op zodat je niets vergeet. Je wilt zo productief mogelijk je taken verdelen. Agenda’s, notebooks en post-its zijn bij jou overal te vinden. Super handig als je effectief de taken afhandelt maar tijd voor spontane acties is er dan niet bij. Je zit jezelf in de weg als je even oponthoud krijgt door een gesprek van bijvoorbeeld een collega. Zonde, want deze spontane acties brengen je juist verdiepende contacten en wellicht nieuwe ideeën of kansen.

3. Je geeft jezelf kritiek

Je bent extreem kritisch naar jezelf. Je hebt jezelf al tig keer feedback gegeven voordat iemand anders daar de kans voor krijgt. En al krijg  je feedback dan vind je de feedback niet prettig, zelfs als die veel milder is dan de feedback die jij jezelf had gegeven. Door zo kritisch te zijn kun je jezelf weerhouden om nieuwe dingen uit te proberen.

4. Je werkt te veel

Je werk is nooit af, er valt altijd nog wat te doen of te verbeteren. Je kan ook altijd nog wat extra’s vinden om te doen, alsof het nog niet goed genoeg is. Je werkt tot laat of neemt het werk mee naar huis om vervolgens tot in de late uurtjes daar nog extra tijd aan te spenderen. Op tijd stoppen met je werk blijft een uitdaging.

5. Je wacht te lang voor het naar buiten brengen van je nieuwe idee

Het project of idee waar jij al enige tijd aan werkt houd je graag nog even voor je. Het is namelijk in jouw ogen nog niet goed genoeg. Je werkt er liever nog even langer aan voordat je het presenteert. Dit in tegenstelling tot anderen die in jouw ogen out of the blue te pas en te onpas strooien met hun ideeën die nog niet eens goed doordacht zijn. En stiekem vind je die ideeën soms nog niet eens een heel slecht. Hmmm. Vraag is wat beter werkt?

6. Werk in eigen hand houden

Je vindt het lastig om dingen aan anderen over te laten. Je weet namelijk niet zeker hoe de ander het uit gaat voeren. Dus doe je het toch maar liever zelf, dan weet je tenminste dat het gebeurt zoals jij het voor ogen hebt.

7. Het moet resultaat opleveren

Alles wat je doet moet van nut zijn en resultaat opleveren. Eerder ben je niet tevreden. En dat is zo lastig want je bent bijna nooit tevreden met het resultaat waardoor je het bestempeld als zijnde mislukt of nog niet klaar. Terwijl in de ogen van anderen het resultaat ruim voldoende is. Ook vind je het lastig om trots en tevreden te zijn over al het geen je hebt gedaan. De lat leg je steeds hoger en het resultaat moet dus ook steeds beter zijn.

Herkenbaar?

Wees mild voor jezelf en wees trots op jezelf. Wil je ook weten wat ik voor je kan betekenen. Vraag dan een gratis groeigesprek aan.

p.s. Ben je al lid van mijn gratis Facebookgroep Ambitieuze vrouwen community Hier deel ik tips en trics om uit de ratrace te stappen en met meer regie, passie en vertrouwen de beste keuzes voor jezelf te maken en je eigen leven te creëren. Ben jij een ambitieuze vrouw en voel jij dat je meer uit je leven kunt halen? Dan nodig ik je van harte uit in mijn besloten community.

 

Facebook
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders