Voel jij je ongelukkig? Weet dat je er wat aan kunt doen.
Hoe voel jij je als iemand zijn dankbaarheid naar je uit? Of als je kinderen je omhelzen een knuffel geven? Of als je partner met lieve woorden of een bos bloemen voor je thuis komt? Het geeft een prettig, gelukkig gevoel. Je bent dankbaar. Dat gevoel heb je niet continue of wellicht al een hele tijd niet meer ervaren. Het mooie is dat je daar zelf wat aan kan doen. Je bent niet afhankelijk van anderen om jezelf gelukkig te voelen. Je kunt zelf zorgen dat je je gelukkiger gaat voelen.
Onderkennen van het goede dat je al hebt in je leven, is de basis voor alle overvloed. – Eckhart Tolle –
Dankbaar
Je werkt hard om jezelf gelukkig te maken. Maar hoe goed het nu ook hebt, de kans is groot dat je ook nu niet volledig gelukkig bent met je huidige situatie. Alles kan zo gewoon worden. Zelfs als je een gelukkige dag tegemoet gaat, bijvoorbeeld voor een bijzondere gebeurtenis dan nog kan je dag worden verpest door de catering die te laat arriveert, de koffievlek in je nieuwe kleding, een vervelende opmerking van iemand of je kinderen die lopen te vervelen.
Natuurlijk zijn niet alle dagen even positief maar er zijn altijd dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Zelfs tijdens vervelende gebeurtenissen op een bijzondere dag. Bijvoorbeeld voor de dag zelf, voor de mensen die er allemaal zijn, voor het mooie weer, een mooi gesprek, een ontmoeting, de muziek, of een speciaal moment. Kijk eens naar die dingen die er allemaal niet zijn misgegaan op deze dag. Die lijst is oneindig.
Dankbaar zijn voor de kleine dingen maakt je gelukkig. Je moet ze alleen wel willen zien. Dat vraagt oefening vooral als je dit niet kent. Maar als je dankbaar kunt zijn voor de dingen in het leven, hoe klein of groot ook, dan zie je steeds meer de mooie dingen die er zijn, die je hebt of meemaakt. Dat maakt je gelukkig.
Je kunt er zelf wat aan doen.
De mens is zo gemaakt, ons brein is door de jaren zo bedraad, dat we gewoon zijn geworden ons te focussen op negatieve dingen en onze tekortkomingen. Ons brein is geëvolueerd om te overleven, om ons te wijzen op mogelijk gevaar. Ons brein is niet gemaakt om ons gelukkig te maken. Die voorkeur voor negatief denken dient ons in de huidige tijd niet meer zo. Onze problemen zijn zelden een kwestie van leven of dood waarvoor ons brein ons dient te waarschuwen voor gevaar. Maar toch handelen we nog wel daarnaar. Met als gevolg dat we vaak voorbij gaan aan de mooie dingen in het leven. We zien ze niet meer, terwijl die er net zo goed zijn.
Het mooie is dat je zelf kunt werken aan je geluksgevoel. Je kunt je brein trainen door oefeningen te doen. Hiermee kun je je hersenen als het ware her-programmeren waardoor ze nieuwe structuren aanleggen. Als je dagelijks aan de slag gaat met dankbaarheid, train je je hersenen om op zoek te gaan naar de positieve dingen in het leven en maak je ze bewust. En naarmate je dit vaker doet en je bewuster bent over alles waar je blij en dankbaar over bent, des te vaker je een geluksgevoel ervaart. Het wordt dan een nieuwe gewoonte. Een nieuwe gewoonte die je geluk oplevert. Dat wil jij toch ook.
Hoe doe je dat dan?
Het klinkt wellicht makkelijker dan het in de praktijk is. Gelukkig kun je het wel trainen. Dankbaar zijn is een vaardigheid die je je eigen kunt maken. Het verdient net als bij ieder ander aan te leren gewoonte wel wat oefening. Hieronder geef ik je 7 tips.
7 tips om dagelijks je dankbaarheid te oefenen
1. Iedere ochtend
Start elke ochtend als je net wakker bent met het bedenken van 1 ding waarvoor je dankbaar bent. Dat kan van alles zijn, alles is goed en niets is fout. Bijvoorbeeld dat je lekker hebt geslapen, dat het warm is, dat je uitgerust bent, vol energie, of een geur, kleur of persoon.
- Zeg het hardop
Vaak zijn we wel dankbaar maar zeggen we het niet. Als je iets mooi vindt, zeg het dan. Ben je ergens blij mee, zeg het dan. Je kunt het kracht bij zetten door het dagelijks op te schrijven, voor jezelf of voor iemand anders.
- Elke avond
Schrijf elke avond 3 dingen op waarvoor je dankbaar bent. Maak er een ritueel van. Schrijf ze op in een notitieboekje of op je mobiel. Bijvoorbeeld vandaag ben ik dankbaar voor….. Het kost je maar een minuut, doe het elke avond tot het een gewoonte is. Als je meer visueel bent ingesteld kun je het ook tekenen.
- Brief schrijven
Schrijf jezelf een bedankbrief. Schrijf aan jezelf waarom je trots bent op jezelf, waar je nu staat, of wat je hebt bereikt in je leven. Het schrijven van een brief aan jezelf is erg bijzonder en geeft je een fijn gevoel. Het lukt je misschien niet in 1 keer, leg het dan even weg en pak het de dag erna weer op. Wees dankbaar dat je dit jezelf gunt. Bewaar je brief voor als het een keer tegen zit, het zal je een fijn gevoel geven.
- Sta even stil na iedere taak
Heb je een opdracht gereed of een taak afgerond. Sta hier dan even bij stil en wees trots op jezelf. Ook al zijn het in jouw ogen nutteloze handelingen zoals de vaatwasmachine uitruimen, de hond uitlaten, aandacht voor je partner of kind, of het avondeten klaarmaken. Als je vaker bewust stil staat bij je dagdagelijkse handelingen, sta je bewust in het nu en werk je aan je zelfwaardering. Wil je kracht bij zetten en het versterken in je brein, dan geef je jezelf een schouderklopje. Je bouwt dan dagelijks aan je het dankbaarheid, je zelfwaardering en geluk.
- Geheugensteun
Je kunt een dankbaarheidsvoorwerp bij je dragen. Iedere keer als je dankbaar ergens voor bent sta je er bewust bij stil en raak je het voorwerp aan. Dit kan van alles zijn, een steentje, een sieraad, een kaartje, gelukspoppetje etc.
- Mediteer
Je kunt mediteren op dankbaarheid. Er zijn vele apps voorhanden waarmee je een (geleide) meditatie kunt volgen voor bijvoorbeeld iemand of iets waarvoor je dankbaar bent in je leven. Of wat veel voor je heeft betekent. Je kunt ook visualiseren, bijvoorbeeld de dingen die je gelukkig maken en maakt daar een denkbeeldige voorstelling van in je hoofd.
Kortom; naarmate je meer mee bezig bent met dankbaar zijn, zul je merken dat er steeds meer dingen zijn om dankbaar voor te zijn. Het effect merk je na een tijdje. Door je te focussen op dankbaarheid, bouw je aan een emotionele reserve voor als het tegenzit. Je merkt de dingen die wel goed gaan veel eerder op. Maar ook merk je de dingen die minder goed gaan eerder op en laat je er minder snel door af leiden of in meenemen. Je vergroot daarmee je opmerkzaamheid voor je eigen gedrag en emoties en maakt betere keuzes voor jezelf. Je werkt aan je eigen geluk.
Wil je graag meer informatie? Download dan mijn gratis Ebook ‘Hoe je met meer zelfwaardering gelukkiger wordt in je (werk)leven’.