Hoe Train Je Dankbaarheid?

 

In dit blog deel ik 3 oefeningen met je om je dankbaarheid te trainen zodat je veerkrachtiger in het leven komt te staan.

 

Als je meer op jezelf wordt aangewezen en fysiek van de buitenwereld bent afgesloten kom je als vanzelf dichter bij jezelf. Je bent minder gericht op anderen en je omgeving en neemt meer tijd om je innerlijke wereld te verkennen. Hoe is jou dit vergaan de afgelopen tijd? Heb je veel gepiekerd, je zorgen gemaakt om je werk, je gezin, je leven? Of heb je jezelf afgevraagd waar je zoal dankbaar voor bent in dit leven, voor wie je bent en wat je hebt?

Je zoekt vaak de dankbaarheid of erkenning in al het werk dat je voor anderen doet.

Je werkt kei hard en put je vaak uit in de hoop een schouderklopje van anderen te ontvangen. Helaas, de erkenning blijft vaak achterwege. Gebrek aan zelfwaardering is een van de oorzaken voor vele stress gerelateerde klachten.

Evolutionair gezien zijn we getraind om te scannen op gevaar en wat er niet werkt. Je ziet heel de dag door dingen die niet goed gaan of wat mogelijk gevaar op kan leveren. Gelukkig heb je de waardering van anderen niet nodig om jezelf gelukkiger te voelen en ben je zelf in staat om je dankbaarheid te trainen. Door actief te oefenen in dankbaarheid, maak je nieuwe verbindingen en creëer je automatische gedachtegangen. Wanneer deze nieuwe verbindingen regelmatig aangesproken worden en nieuwe patronen worden, ben je beter in staat om problemen aan te pakken, en heeft het een positief effect op je gezondheid, alertheid, energie, verbondenheid met anderen.

Kun je je dankbaarheid dan trainen?

Jazeker.

Je kunt jezelf aanleren om dankbaar te zijn, in plaats van te wachten op dankbaarheid van anderen. We leven vaak zo op de automatische piloot dat we  gewend zijn geraakt aan hoe de dingen in ons leven gaan en we nauwelijks meer bij stil staan. Je bent ze als normaal gaan zien. Dankbaar zijn wil niet zeggen dat je de negatieve dingen negeert, zeker niet, het gaat erom ook deze te zien. Belangrijk is dat je gaat zien wat er wel is, hoe klein en wellicht onbenullig de dingen in jouw ogen ook lijken.

Hoe meer jij jouw dankbaarheid traint des te meer jij je stressreacties dempt en veerkrachtiger in het leven komt te staan.

It is through gratitude for the present moment that the spiritual dimension of life opens us. -Eckhart Tolle-

Hoe train je dat dan?

Onderstaande oefeningen kun je inzetten om meer dankbaar in het leven te staan. Je kunt ze afzonderlijk of gelijktijdig toepassen. Test voor jezelf uit wat voor jou werkt. En zoals bij iedere nieuwe oefening geldt ook hier, oefening baart kunst.

 

1 Dankbaarheidsmoment

Train jezelf om iedere avond voor het slapen gaan de dag nog eens door te nemen en dankbaarheidsmomenten te noemen. In het begin zal dit lastig zijn, naarmate je het vaker doet gaat het makkelijker.

Bijvoorbeeld; wat heb ik gedaan of geleerd waar ik dankbaar of tevreden voor ben?

2.Schouderklopje

Geef jezelf 3 keer per dag een schouderklopje om jezelf te belonen voor iets wat je hebt gedaan. Dat iets mag ik jouw ogen een onbenullige actie zijn. Bijvoorbeeld iemand op straat begroeten, de hond uitlaten (ook al doe je dat vaker op een dag) of voor jezelf een kopje thee maken.

Op deze manier train je je zelfwaardering. Met zelfwaardering bedoel ik het gevoel trots te kunnen zijn op jezelf. Het gevoel je leven, je werk en je relaties op een moeiteloze tevreden manier aan te kunnen. Het gaat daarbij om de waardering die jij voor jezelf hebt, niet om de waardering die je van anderen krijgt.

 

3.Wat vertellen je zintuigen jou?

Maak gebruik van je zintuigen om dankbaar te zijn.

Wat proeft lekker? Bijvoorbeeld je lievelingseten…

Wat ruikt lekker? Bijvoorbeeld gekruid eten, het bos, of een bos bloemen…

Wat vind je mooi om te zien? Dieren, natuur, zee…

Wat voelt fijn? Bijvoorbeeld warm bad, een knuffel of aanraking…

Waar luister je graag naar? Bijvoorbeeld je favoriete playlist, regen op het dak..

Om je hierbij te ondersteunen zodat je hier dagelijks mee aan de slag kunt gaan heb ik een template voor je gemaakt die je hierbij kunt gebruiken. Deel je reactie hieronder het blog en je ontvangt van mij de link voor de GRATIS DANKBAARHEID TEMPLATE.

 

P.s. Ben je al lid van mijn gratis Facebookgroep? Hierin deel ik veel tips en inzichten om met meer regie, passie en vertrouwen betere keuzes voor je zelf te maken en je eigen leven te creëren. https://www.facebook.com/groups/persoonlijkeontwikkelingvrouwelijkeprofessionals/

 

 

Deel op facebook
Facebook
Deel op linkedin
LinkedIn

2 reacties op “Hoe Train Je Dankbaarheid?”

  1. Met de regendruppels op het dak lees ik jouw woorden. Dankbaar dat jij met jouw woorden mij helpt te genieten, juist van regendruppels. Heerlijk moment, hier en nu..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *