Coaching en training voor een bewust en stressvrij leven

Waarom Nee Zeggen zo Lastig is.

 

Ja zeggen terwijl je eigenlijk nee wil zeggen. Waarom doen we dat toch?

 

De vele vrouwen die ik de afgelopen weken mocht interviewen gaven aan dat ze graag vaker nee willen zeggen, maar t lukt hen niet. Wat maakt het nee zeggen toch zo lastig?

Als professional houd je van je werk. Je rent van hot naar her om alle taken uit te voeren. Je gaat helemaal op in je business en vindt het ergens ook best prettig om zo lekker druk bezig te zijn. Echter, de taken die je op 1 dag kunt doen zijn niet oneindig. En als je overal ja op zegt is het gevolg een overvolle agenda en stress om het deze week allemaal en zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen.

Het altijd maar ja blijven zeggen op alles wat voorbij komt gaat je op den duur tegenwerken. Je raakt al snel het overzicht kwijt, hebt nauwelijks rusttijd voor jezelf, je behaalt je eigen doelen niet en raakt makkelijk overwerkt. Veel professionals lijken in een soort van ratrace te zitten en komen er niet eigenhandig uit.

Ik vroeg hen naar de veel voorkomende dingen waar je de afgelopen tijd geen nee tegen zei terwijl je dat liever wel had willen doen.

  • Mantelzorgen voor naasten en familie
  • Kinderen die ineens iets van je willen voor school of sport
  • Vrijwilligerswerk die een beroep op je doet
  • Telefoontjes opnemen en beantwoorden tijdens het uitvoeren van een andere klus
  • Je baas die vraagt of je een paar uur extra kunt werken
  • Huishoudelijke taken die je al veel te lang hebt laten liggen
  • Vrienden en/of familie die spontaan langs komen of je uitnodigen
  • Spoedklus voor klanten
  • Mensen die je spontaan om advies of hulp vragen
  • Etc.

En wat zo opvallend is, is dat eigenlijk iedereen die ik sprak wel wist dat ze ‘gewoon’ nee moeten (leren) zeggen tegen taken die ze op dat moment niet uit kunnen of willen voeren. Maar toch, als puntje bij paaltje komt blijkt het iedere keer weer een enorme uitdaging te zijn om die drie letters (NEE), uit te spreken.  

Want wat maakt dat je dan toch geen nee zegt? Ook deze vraag stelde ik hen.

De antwoorden die ik kreeg uit de interviews zijn divers en als volgt samen te vatten:

  • Het zijn geen vervelende klusjes, zijn op zich best leuk
  • Als ik een ander kan helpen dan doe ik dat graag
  • Ik zeg vaak al ja voordat ik er überhaupt over heb nagedacht
  • Ik word niet gewaardeerd als ik nee zeg
  • Iemand zal het werk toch moeten doen
  • Ik vind het prettig om aardig te worden gevonden
  • Ik zoek geen ruzie
  • Ik wil de ander niet teleurstellen

 

Je eigen grenzen aangeven blijkt in de praktijk behoorlijk tegen te vallen.

Een mooie toepasselijk uitspraak van Ghandi is deze;

Mahatma Gandhi: Een nee vanuit diepe overtuiging is beter dan een ja die alleen dient om te behagen.

 

We willen nou eenmaal graag aardig gevonden worden, komen minder goed voor onszelf op en zijn heel goed in het rekening houden met anderen. Dit is allemaal best heel aardig en goed bedoeld maar niet heel helpend voor jezelf. Je bent dan al snel geneigd om je eigen voorkeuren te negeren en de ander belangrijker te maken dan jezelf. Je eigenwaarde staat op een heel laag pitje. En uiteindelijk help je daar jezelf en ook de ander niet mee.

Je doel in het leven is niet om ervoor te zorgen dat iedereen je aardig vindt, maar om je eigen leven vorm te geven op een manier waarop jij dat prettig vindt.

Als je bewust bent van de processen die er aan ten grondslag liggen is de acceptatie van het lastig nee kunnen zeggen wat eenvoudiger. Zo was het vroeger levensgevaarlijk om buitengesloten te worden van de groep, dat zou je niet overleven. Dus deed je er goed aan om je aan te passen aan de waarden en normen van de groep en zo je overlevingskansen te vergroten.

Daarnaast kunnen er ook allerlei angsten bij betrokken zijn. Bijvoorbeeld als je vroeger werd gepest of buitengesloten. Als je nu voor iets wordt gevraagd kunnen dezelfde angsten, gebaseerd op eerdere ervaringen, je enorm bezighouden. Dat maakt dat je het lastig vindt om nu nee te zeggen.

Weten waar het vandaan komt en accepteren dat je het lastig vindt is één. Dat wil nog niet zeggen dat je het ineens wel kunt gaan zeggen. Gelukkig kun je het wel leren.

In een volgend blog vertel ik daar meer over.

Wil jij hier meer over leren vraag dan een gratis groeigesprek aan.

p.s. Ben je al lid van mijn gratis Facebookgroep Ambitieuze vrouwen community Hier deel ik tips en trics om uit de ratrace te stappen en met meer regie, passie en vertrouwen de beste keuzes voor jezelf te maken en je eigen leven te creëren. Ben jij een ambitieuze vrouw en voel jij dat je meer uit je leven kunt halen? Dan nodig ik je van harte uit in mijn besloten community.

Facebook
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Coaching en training voor een bewust en stressvrij leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders