Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

3 oefeningen voor meer rust en controle over lichaam en geest

3 oefeningen voor meer rut en controle over lichaam en geest

In deze onzekere periode wordt je overspoeld door nieuwsberichten, gevoelens en gedachten. Je kunt je er makkelijk door uit het veld laten slaan. Je hoofd draait overuren, je piekert over toekomstige (doem) scenarios’s en je raakt makkelijk gestresst.

Ook ik werd afgelopen week overvallen door de veranderingen die op me af kwamen. Kdis thuis, van offline naar online werken, kennissen die het corornavirus van dichtbij meemaakten. Het werd me even teveel. Terwijl ik aan het begin van de week nog dacht dat ik me makkelijk had aangepast aan alle veranderingen, merkte ik aan mezelf dat ik er last van had. Ik zat teveel in mijn hoofd over mijn business, wat doe ik nu wel, wat ga ik nu anders doen, wat laat ik nu vallen etc. Ik zag allerlei initiatieven ontstaan die weer nieuwe ideeën in mij naar boven bracht. Maar het verlamde me. Het was teveel, ik kon er niet los van komen. Thuis had ik geen rustig werkplekje meer om me terug te trekken en kon niet meer full focus bezig zijn met mijn werkzaamheden. Daarbij ontving ik verontrustende telefoontjes van kennissen die besmet waren met het Corona virus. Dit was me even te veel. Ik voelde me lamgeslagen, onrustig en emotioneel.

Gelukkig ken ik mezelf steeds beter en voel ik deze veranderingen veel beter aankomen. Dit in tegenstelling tot jaren terug waar ik niet naar mijn lichaam luisterde en voorbij ging aan wat mijn lichaam me aangaf.

Ik heb vele oefeningen uitgetest om in dergelijke stituaties weer terug bij mezelf te komen en opnieuw rust te brengen in lichaam en geest. Deze wil ik graag met je delen.

Hieronder deel ik 3 korte en makkelijke oefeningen die je bijna overal kunt doen. Ideaal voor thuis. Test ze uit en herhaal de oefening meerdere keren per week. Zorg voor regelmaat om de oefening je eigen te maken en het resultaat ervan te ervaren. Je zult merken dat je met deze oefeningen snel meer rust ervaart.

  1. Ademhalingsoefening

Zorg voor een fijne plek waar je de oefening in alle rust kunt doen. Wanneer je dit doet kun je natuurlijk geheel zelf bepalen, de een geeft voorkeur aan de ochtend, de ander aan de avond. Test uit wat voor jou het fijnste is. Als je het prettig vindt kun je zorgen voor een lekkere geur in de ruimte (bijvoorbeeld wierook, verstuiver of geurkaarsen).

Neem een voor jou prettige houding aan en adem eerst een paar keer rustig door je neus, diep in en uit zodat de ademhaling volledig door je gehele lichaam gaat. Concentreer je een aantal minuten op je ademhalling. Adem nieuwe energie in en adem frustraties en ballast uit. Als je merkt dat je gedachtes je af laten dwalen is dat niet erg, merk het op, zonder oordeel en breng je aandacht weer terug bij je ademhaling. Je zult merken dat je wanneer je deze oefening vaker doet het je ook steeds makkelijker afgaat.

  1. Loop oefening binnen

Een loop oefening is een korte oefening die je heel makkelijk kunt leren en toepassen. Persoonlijk vind ik het fijn om ook in beweging te zijn, dat helpt mij om vrij snel opnieuw contact te maken met mijn lichaam en rust te creëren in mijn hoofd.

Het gaat er in deze oefening om dat je aandacht aanwezig blijft bij jouw bewegingen, bij jouw lichaam. Voor het beter effect voer je deze oefening uit op blote voeten omdat je dan de bewegingen het beste voelt.

Ga rechtop staan en haal eerst een paar keer diep adem. Focus je dan op je voeten. Je voeten die jouw lichaam dragen en voortbewegen. Zet dan heel rustig een kleine stap met je linkervoet op je inademing, op de uitademing je rechtervoet, voel hoe je voeten de grond raken. Je hielen en je tenen. Je benen die de beweging maken om je vooruit te brengen. Doe dit gedurende enkele minuten. Als je beseft welke bewegingen  jouw voeten en benen maken tijdens het voortbewegen kun je je meer gaan concentreren op de rest van je lichaam. Je beweegt je lichaam in harmonie met je ademhaling. Een paar minuten is al voldoende om je bewust te worden van de bewegingen van jouw gehele lichaam en de aanrakingen van je voeten met de grond tijdens het lopen. Een ideale oefening voor thuis.

Je kunt ook een gatha zeggen terwijl je loopt. (Een gatha is kort versje dat je kan opzeggen om je te helpen om terug te keren naar het huidige moment en met je aandacht volledig aanwezig te zijn).

Bijvoorbeeld: bij de inademing = In het hier en bij de uitademing = in het nu

Je kunt je eigen gatha bedenken.

  1. Loop oefening buiten

Dit is mijn favoriete oefening omdat ik zo in contact ben met de natuur waar tegelijkertijd mijn zintuigen worden geprikkeld. Ik zie, voel en ruik en hoor de natuur om me heen.

Net als bij oefening 2 stem je de stappen af op het ritme van de ademhaling maar neem nu per ademhaling meerdere stappen. Het aantal stappen hangt af van wat je zelf prettig vindt.
Je neemt bijvoorbeeld 3 stappen voor iedere ademhaling. Dus 3 stappen bij je inademing en 3 stappen bij je uitademing. Ook hier kun je een gatha gebruiken.

Bijvoorbeeld; ‘ik adem in’, ‘ik adem uit’. Of ‘nieuwe energie in’ en’ alle ballast uit’.

Ontspan tijdens het lopen je schouder, keel en het gebied rondom je hart.

Sta na een tijdje enkele seconden stil, kijk om je heen en geniet van de natuur. Laat het idee los dat jij het lopen stuurt en laat alle bewegingen ontstaan alsof ze vanzelf gebeuren. Spreek je dankbaarheid uit en oefen jezelf om te lopen als een vrij mens, je zult zien dat je stappen steeds lichter worden, iedere stap is verfrissend, voedend en helend.

Veel succes.

Facebook
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches