7 lessen in omgaan met veranderingen en wendbaarheid - Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

7 lessen in omgaan met veranderingen en wendbaarheid

De huidige crisis dwingt ons naar verandering en daagt ons uit te groeien naar een ander niveau. Alles wat je kent en weet staat ineens op losse schroeven. Hoe kunnen we ons ontplooien, ook al is er crisis? Wat leer ik van deze veranderingen?

Ik neem je mee in een aantal lessen van afgelopen week.

Kids thuis

Dit was de 1e verandering. 3 tieners zaten ineens thuis. Pffff. Iedere ouder met tieners weet dat het er soms niet altijd gezellig aan toe gaat. Afgezien van de tijd dat ze even op hun eigen kamers zaten en er rust in huis was, waren de gezamenlijke momenten wat minder gezellig met veel gesteggel en geklier. Ik kan daar niet goed tegen. En tja, daar zit je dan als moeder… je geduld wordt aardig op de proef gesteld. Ik merkte dat ikzelf ook moest schakelen, want als ik hier de komende weken met kids in huis geen nieuwe structuur zou aanbrengen dan zou ik daar zelf heel chagrijnig van worden. Die switch moest ik zelf maken. Ik moest zelf de oude patronen loslaten en me afstemmen op de ontstane situatie.

Structuur

Gelukkig kwam de volgende dag de online studie instructie en konden de kids zich, met enige tegenzin, van start met het schoolwerk. De vlugge boterham als maakte plaats voor een gezellig moment aan tafel en genoten we samen van een kopje soep en een tosti. Hoe leuk en lekker kan dat ineens weer zijn. Na de lunch was het huiswerktijd en kon ik zelf weer verder met mijn eigen werkzaamheden. Althans dat dacht ik. Het huiswerk van de kids was ‘verdacht’ snel gemaakt…. Hier moest ik wat op verzinnen. Om de middagen op te vullen en van de nood een deugd te maken bedachten we samen huis-, tuin- en keukenklusjes die ze konden doen. Wonder boven wonder ging dat goed, waren ze een paar uurtjes bezig en was het gras opgeruimd, de ramen gewassen, de auto gepoetst en de honden uitgelaten. Ook fijn! Er kwam meer structuur en dat gaf rust voor iedereen. Weten waar je aan toe bent en het creëren van structuur schept duidelijkheid en rust in onzekere tijden.

Bedrijf

Tja alle afspraken, teamtrainingen en coachsessies werden gecanceld of verzet. Niet wetend wanneer deze periode voorbij zou zijn. Ik werd uitgenodigd om mijn offline werkzaamheden online aan te gaan bieden. Gelukkig konden de 1 op 1 coaching sessies online doorgaan. Maar mij werd nu wel heel duidelijk dat ik er verstandig aan zou gaan doen om mijn diensten online te gaan verstevigen. Ik heb de laatste dagen tijd, geld en energie gestoken om aan mijn bedrijf te werken. Werken in m’n bedrijf heeft nu plaats gemaakt voor werken aan m’n bedrijf. Het moest zo zijn.

Nieuws

Overal waar ik keek, op social media of tv, het ging maar om 1 ding. En hoe logisch en belangrijk ook om het nieuws te volgen, ik werd er niet vrolijk van. Iedereen die je ook maar tegenkwam of sprak had het erover. En de berichten waren meestal niet positief. Persoonlijk ben ik daar nogal gevoelig voor en heb toen besloten om maar 1 keer per dag het nieuws te bekijken om op de hoogte te  blijven van de belangrijkste zaken. Dat gaf me meer rust en focus om de dagdagelijkse dingen weer op te pakken.

Samen

Ik zag een hele nieuwe beweging ontstaan binnen verschillende platforms en groepen. Ondernemers die elkaar vooruit hielpen en hun diensten gratis aanboden. Ik heb gezien en ervaren hoe krachtig je samen kunt zijn en hoe belangrijk het is om in deze tijd voor elkaar te zijn en samen op te kunnen trekken als ondernemer zijnde. Bijzonder dat dat binnen een paar dagen op gang is gekomen. En mooi om in deze periode bijzondere mensen te leren kennen. Samen sta je sterk. Ik ben daar ontzettend dankbaar voor.

Beweging

Meer dan ooit zat ik nu gedurende de dag uren achter mijn pc. Wat me opviel was dat ik veel stil zat en te weinig beweging had. Het zat me niet lekker. Mijn lijf riep om beweging. Nu heb ik daar, na enige weerstand, een draai aan gegeven en start ik ’s ochtends met een half uur bewegingsoefeningen in de woonkamer om mijn energie te verhogen en in de actiemodus te komen. In de middag wandel of trim ik samen met de hond een flink stuk door het bos. Heerlijk met dit weer en de eerste zonnestralen. Beweging maakt mij energiek en mentaal fris en sterk. Ik houd deze momenten er voorlopig even in. Ik voel me er super energiek bij.

Trouw aan mezelf

Hoe makkelijk is het om mee te gaan in de onzekere situatie waarin we verkeren en de stress en angst die daarmee gepaard gaan. Ik ben me ervan bewust dat deze trieste gebeurtenissen niet in mijn cirkel van invloed liggen. Ik kan me daar best druk om maken of slecht van slapen maar het verandert niets aan de situatie. Om mezelf daarin niet te verliezen concentreer ik me op mijn cirkel van invloed en waar ik wel invloed op heb en blijf daarin, zover als mogelijk, trouw aan mijn mezelf. Aan mijn persoonlijke waarden zoals; gezondheid, liefde, rust en groei. Hierdoor blijf ik in mijn eigen kracht en ben ik beter in staat om anderen te helpen.

 

Kortom een enerverende week waarin er veel gebeurde. Alles wat ik ken en wat voor mij een gewoonte was, was aan verandering onderhevig. Er tegen in gaan had geen zin. Ik heb mijn weerstand aangekeken en erkend en mijn wendbaarheid werd aardig op de proef gesteld. Door nieuwe ervaringen op te doen, bleef ik in beweging en ontstond er ruimte voor nieuwe ideeën en werkwijzen. Het heeft mij inzichten geboden in de manier waarop ik de dagelijkse werkzaamheden manage en kan aanpassen aan veranderende omstandigheden. Ik heb geleerd dat mijn wendbaarheid vanuit mezelf moet komen en dat anderen mij daarin niet kunnen veranderen, dit kan ik alleen zelf doen. Inzicht in wat voor mij wel en niet werkt was noodzakelijk om nieuwe keuzes te maken die passen bij mijn persoonlijke waarden. En samen sta je sterk, misschien wel juist in onzekere tijden.

Wat kan een mens in één week toch veel over zichzelf leren. Dankbaar.

 

Be greatful for whatever comes- Rumi-

Facebook
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders