Coaching en training voor een bewust en stressvrij leven

7 Weetjes over Hoogegevoelige Professionals

 

 

7 weetjes over Hooggevoelige Professionals

 

Als hooggevoelige professional heb ik ervaren dat de term hooggevoeligheid nog lang niet in bij iedereen of in iedere organisatie bekend is. Vele organisaties maken hierdoor nog onvoldoende gebruik maken van hun specifieke talenten. Daarom schrijf ik in dit blog 7 weetjes over hooggevoelige professionals, die ikzelf in meer en mindere mate ook heb ervaren.

Gemiddeld is 1 of op de 5 personen hooggevoelig. Niet iedereen weet dit van zichzelf. Gelukkig is er steeds meer bekend over HSP ofwel een Highly sensitive person en kun je veel informatie over dit onderwerp vinden. HSP is een term in de psychologie die door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine Aron werd geïntroduceerd. 

Hooggevoeligheid blijkt aangeboren en genetisch bepaald te zijn. Blijkbaar hebben HSP’s een gevoeliger zenuwstelsel en worden hierdoor intern en extern sterker geprikkeld dan de doorsnee mens. Hoogsensitief zijn hoeft geen probleem te vormen, als je weet hoe je er mee om moet gaan. En daar wringt het vaak. Want veel mensen weten niet dat ze hooggevoelig zijn of weten niet hoe ze ermee om kunnen gaan.

Om het begrip hoogsensitieve personen of HSP nog even te duiden: je bent hoogsensitief als je zintuiglijk (of dat nu via horen, voelen, zien, ruiken of proeven is) veel meer meekrijgt dan een doorsneepersoon. Ook je zenuwstelsel is heel fijn afgesteld, waardoor prikkels veel sterker binnenkomen en alle indrukken uitgebreider en intensiever gefilterd worden dan bij de gemiddelde mens. Zo heeft HSP met vier kenmerken te maken: diepgaande verwerking, overprikkeling, emotionaliteit en oog voor details.

Voor organisaties is het handig om te weten dat hooggevoelige professionals anders in elkaar zitten en ook op een andere manier functioneren binnen een organisatie. Door hier aandacht aan te besteden kunnen HSP’s nog beter tot hun recht komen en van waarde zijn voor de organisatie.

Daarom hier een 7 tal weetjes over hooggevoelige professionals.

 

  1. Zijn ideale werknemers

Iemand die hoogsensitief is, is zeer loyaal, voorziet problemen voordat ze gebeuren, doet vaak meer dan wat er van hem of haar verwacht wordt en is creatief. Dat maakt van hen een ideale werknemer. Aan de andere kant vinden ze het lastig om nee te zeggen en gedijen ze minder goed in open kantoorruimte. Ze zoeken eerder rustige werkplekken op en hebben extra tijd nodig om zich aan nieuwe situaties aan te passen en de opgenomen informatie te verwerken.

  1. Moeite met grenzen stellen

HSP is iets wat je je hele leven bij je draagt. Het is dan ook zaak om goed voor jezelf te zorgen en om te leren gaan met de plussen en minnen van jouw hooggevoeligheid. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je grenzen goed aan te geven. Wat is van jou en wat is van een ander. HSP’s hebben de neiging om gemakkelijk mee te gaan in de beleving van anderen. Ze zijn vaak zorgzaam en anticiperend op de behoeften van anderen. Daarmee verliezen ze zichzelf. Het is belangrijk om als HSP te weten wat je echt wil en dicht bij jezelf te blijven.

  1. Goed waarnemen

Vaak lijken HSP’s verlegen, maar dat zijn ze veelal niet. Ze hebben wat tijd nodig om aan een situatie te wennen. De situatie hebben ze dan volledig scherp. Bedachtzaamheid en goed kunnen waarnemen zijn kenmerken van hooggevoeligheid. Een situatie overzien, een casus van meerdere kanten belichten en rekening houden met belangen, systemen en actoren, zijn vaardigheden die HSP’s makkelijk afgaan. Ze nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar.

  1. Gevoelig voor werkdruk en stress

Wanneer hooggevoelige personen onder hun niveau gaan werken en dus hun talenten niet benutten dan ervaren zij snel stress. Toch kom je dit vaak tegen. Professionals die (nog) niet goed om kunnen gaan met hun hooggevoeligheid onderschatten zichzelf. Ze kiezen dan eerder voor een makkelijkere taak zodat ze hun ‘beperkingen’ kunnen omzeilen. Maar dit is funest voor hun werkgeluk. Het niet aanspreken van hun potentie geeft snel stress, meer dan een niet HSP’er. Daarnaast pikken zij ook spanning en stress uit de organisatie makkelijker op, terwijl dat deze stress niet direct gekoppeld is aan hun eigen werkzaamheden. HSP’s functioneren niet goed als ze geobserveerd en geëvalueerd worden.

  1. Voldoende rust nodig

Omdat HSP’s gevoeliger zijn voor prikkels raken ze eerder overprikkeld. Door de overprikkeling raak je eerder moe. Zeker als je (nog) niet weet hoe je hier het best mee om kan gaan. Meer dan gemiddeld hebben zij behoeften aan rust en ontspanning en een goede nachtrust. Minimaal 7 tot 8 uur slaap is noodzakelijk om tot rust te komen en alle opgedane prikkels te verwerken. Tussen de werkzaamheden door zijn korte rustmomenten zeer waardevol om te voorkomen dat je overprikkeld raakt gedurende de dag.

  1. Ze zijn gevoelig

Als hooggevoelige professional voel je sferen en stemmingen in groepsverband goed aan. Ze weten precies als er spanning is binnen een team of tussen personen. Ze voelen dingen aan die wellicht nog niet eens zijn uitgesproken. Als je niet goed weet hoe hier mee om te gaan dan voel je je vaak niet op je gemak. Ook ervaren ze emoties van zichzelf en van anderen intenser.

  1. Hebben meer beslissingstijd nodig

HSP’s zijn zich meer bewust van subtiliteiten en details, en hebben daarom meer tijd nodig om een beslissing te nemen. Ze wegen elke mogelijke oplossing af. Ze zijn sneller bang een fouten te maken en willen het voor iedereen goed doen. Als ze kiezen dan is de keuze weloverwogen en staan ze volledig achter hun keuze. Ze gaan er dan vol voor.

Facebook
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Coaching en training voor een bewust en stressvrij leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders