Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

9 Simpele Manieren om als Hooggevoelige tot Rust te komen bij Overprikkeling

 

 

Overprikkeld?

 

Je kunt er niet meer om heen. Het is er en we zullen er samen mee moeten dealen en het beste van moeten maken. Nederland is in de ban van het Corona virus. We gaan een onzekere tijd tegemoet.

Als hooggevoelige kun je dan extra veel aan je hoofd hebben en sneller overprikkeld raken. Het is van belang om te weten hoe je bij overprikkeling jezelf weer tot rust kan brengen. Rust in jezelf en rust om je heen. Alleen hoe doe je dat dan?

In dit blog deel ik 9 tips om weer tot rust te komen.

Als HSP ben je gevoeliger voor stress. Dit heeft o.a. te maken met een diepgaande verwerking van informatie. Als je hier geen rekening mee houdt dan kun je snel overprikkeld raken. Omdat je brein op een andere manier werkt heb je meer dan gemiddeld me-time nodig. Ook gedurende de dag tussen je werkzaamheden door.

Houd je hier geen rekening mee dan zul je langer hersteltijd nodig hebben. Toen ik dit nog niet wist, ging ik vaak maar door en door, want dat deed iedereen, waarom zou ik dat niet kunnen?

Ik herinner het me nog goed dat ik als student op kamers zat en naast mijn studie vele sociale activiteiten ondernam. Dat was erg gezellig. Maar wat ik niet wist, was dat ik door al die sociale activiteiten naast mijn studie ontzettend overprikkeld raakte. Ik dacht juist dat die activiteiten me ontspanning brachten. Ergens gaf mij de gezelligheid van anderen ook wel ontspanning. Maar wat mij uit balans bracht, was de harde muziek, felle lichten, veel achtergrond herrie, en de nachtelijke uren. Daar waar anderen vrolijk doorgingen was ik vroeg op avond al doodop en wilde het liefst naar huis. Maar ja dat deed ik niet. Je was immers student, nietwaar. Met als gevolg dat ik ontzettend moe was, niet veel aan mijn hoofd kon hebben, minder vrolijk was gedurende de dag en mijn energie op een laag pitje stond. ’s Weekend ging ik naar huis en kon ik enigszins uitrusten en mijn energie weer opladen.

Pas jaren later, toen ik erachter kwam dat ik hooggevoelig was, vielen de kwartjes. En ben steeds meer naar mijn lichaam gaan luisteren. Nu maak ik betere keuzes voor mezelf in de dingen die ik doe en onderneem. Ik raak nauwelijks meer overprikkeld omdat ik mijn grenzen heb leren kennen. En mocht ik toch overprikkeld raken omdat er bijvoorbeeld veel op de agenda staat of veel dingen tegelijk gebeuren dan heb ik daar mijn oefeningen voor die me helpen om sneller tot mezelf te komen. Ik deel ze graag met je.

9 simpele manieren om tot rust te komen

1.Beweeg

Als je overprikkelt bent, dan blokkeer je jezelf. Je kunt niet meer helder denken of een beslissing nemen. Dit doorbreek je door in beweging te komen. Dit kan heel makkelijk, door bijvoorbeeld iets in het huishouden te doen. Helaas is er altijd wel wat te doen in het huishouden. Maar een huishoudelijk klusje kan op zo’n moment erg helpend zijn. Je kunt gaan sporten, buiten de deur maar evengoed een dansmuziekje opzetten en een paar minuten flink bewegen. Het maakt niet zoveel uit wat je doet als je maar iets doet. Zo komt je stresssysteem langzaam weer tot rust en kun je weer helder gaan denken.

  1. Ga de natuur in.

De natuur heeft een helende werking. Als je een wandeling maakt in de natuur, het liefst minimaal 1 uur dan werkt dat om je gedachten te ordenen. Het kijken en luisteren naar natuur en haar geluiden helpt je te ontspannen. Ervaar met je zintuigen dat de natuur verandert.

  1. Tijd voor jezelf

Als je overprikkelt bent dan kun je niet goed nadenken. Je bent niet helder van geest en bent minder goed in staat om beslissingen te nemen. Het is beter om op zo’n moment geen beslissing te nemen en een pauze in te lassen. Neem even tijd voor jezelf en ga op een later moment weer verder. Dingen die moeilijk leken kunnen dan ineens heel makkelijk zijn.

  1. Deel je gedachten

Blijf niet met je gedachten rondlopen en piekeren. Spreek je gedachten uit. Het helpt als je je gevoelens met iemand kan delen. Je hoeft geen advies van de ander, het gaat erom dat je je hart kunt luchten. Het brengt je rust om even stoom af te blazen. Een luisterend oor is helpend voor je. Dieren zijn ook hele goede luisteraars.

  1. Neem een douche/bad/sauna

Een heerlijke warme douche of bad kan je lichaam tot rust brengen. Voor iedereen is dit anders. Sommige vinden een wisseldouche juist fijn en anderen zweren bij een warm bad. Probeer dit voor jezelf uit. Visualisatie onder de douche kan ook helpend zijn. Visualiseer bijvoorbeeld dat nieuwe energie van boven je hoofd al je gedachten mee naar beneden spoelen en je overprikkeling wegspoelen.

  1. Ademhalingsoefening

Bewust rustig ademhalen helpt om je hoge hartslag bij spanning tot rust te brengen en stress uit je systeem te halen. Er zijn verschillende oefeningen. Je kunt bijvoorbeeld bewust een paar keer diep in- en uitademen. Je hand op je onderbuik leggen en daar naartoe ademhalen. Een andere manier is om bij bijvoorbeeld 4 tellen door de neus in te ademen en vervolgens 4 tellen door de neus uit te ademen. Bewust ademhalen houdt je lichaam en geest gezond.

  1. Creatief bezig zijn

Voor sommige mensen helpt het goed om je gedachten te verzetten door iets creatiefs te doen. Dit kan heel eenvoudig door een tekening te maken of iets te knutselen, puzzelen of een spelletje te doen met de kids of op je telefoon. Je verzet je gedachten. Probeer verschillende dingen uit en kijk wat voor je werkt.

  1. Schrijf schrijf schrijf

Als je veel in je hoofd zit of aan je hoofd hebt, kan het helpen op je gedachten van je af te schrijven. Bijvoorbeeld gedurende de dag in een notitieboekje of juist in de avond voor het slapen gaan. Het afschrijven van je gedachten helpt je om alles wat nog rond hangt in je hoofd een plekje te geven. Je kunt dingen ordenen en meer overzicht creëren. Maak het niet te ingewikkeld, je hoeft er geen boekwerk van te maken. Steekwoorden, gedachtenspinsels, alles is goed. Geef je gedachten de vrije loop.

  1. Luister naar je favoriete muziek

Luister naar je favoriete band of genre. Muziek die je brein tot rust brengt. Maak een favo playlist zodat je die op ieder moment van de dag kunt beluisteren.

Deel op facebook
Facebook
Deel op linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches