Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

Ik Ben Hoog Sensitief, Wat Nu?

 

Steeds vaker hoor ik mensen zeggen dat ze hoog sensitief zijn en niet goed weten hoe ze er mee om moeten gaan. Velen ervaren het als een last die ze mee moeten dragen in hun leven. In mijn ogen totaal niet nodig als je jezelf beter leert kennen en weet wat voor jou wel en niet werkt. In dit blog deel ik 5 tips die mij enorm hebben geholpen in mijn eigen proces om beter om te gaan met hoog sensitiviteit.

Typ het woord hoog sensitiviteit in op internet en je wordt overspoeld met tips, artikelen, weetjes, boeken etc. over dit onderwerp. Door de veelheid van de beschikbare informatie kun je als hoog sensitief persoon de weg al kwijt raken. Dit was bij mij het geval toen ik me daar jaren terug in ging verdiepen.

Herkenbaar?

De informatie die je tot je neemt verwerk je namelijk op een andere manier dan een niet hoog sensitief persoon. Dit komt mede doordat je zenuwstelsel heel fijn is afgesteld, waardoor prikkels veel sterker binnenkomen en alle indrukken uitgebreider en intensiever gefilterd worden dan bij de gemiddelde mens. Eerder schreef ik over de kenmerken van een hoog gevoelige professionals. Je raakt snel overprikkeld.

What we know matters but who we are matters more.            – Brene Brown

Dit wil je graag voorkomen. Hoe doe je dat?

Hieronder deel ik 5 tips om beter om te gaan met je hoog sensitiviteit.

 

1.Vergaar kennis

Hoe meer kennis je vergaart over hoog sensitiviteit hoe beter je jezelf leert kennen. Er bestaat geen handleiding hoe om te gaan met je hoog sensitiviteit want voor een ieder werkt het op een andere manier. Ga dus zelf op onderzoek uit en lees boeken, doe testjes kom er meer over te weten. Test dingen uit zodat jij jouw hoog sensitiviteit beter leert kennen.  

2.Accepteer je hoog sensitiviteit

Hoe eerder je het accepteert hoe sneller je er naar kan gaan handelen. Zodra je je hoog sensitiviteit hebt geaccepteerd en omarmd ga je het zien als een onderdeel van jouw persoonlijkheid. Een mooi onderdeel dat jouw uniek maakt en waar je trots op mag en kunt zijn. Je ziet het niet meer als een last maar als een kracht. Het maakt jou zoals je bent.

 

3. Luister naar je lichaam

Je lichaam geeft signalen af wanneer je niet helemaal in alignement bent met je zelf. Dit uit zich op verschillende manieren zoals bijvoorbeeld lichamelijke klachten en gepieker. Wees alert op die signalen, je lichaam geeft ze niet voor niets. Luister naar wat je lichaam je op dat moment wil vertellen. Plan op tijd rustmomenten in en zorg goed voor jezelf. Geef jezelf de tijd en ruimte om de opgedane prikkels te verwerken.  

4. Leg de lat lager

Als hoog sensitief persoon ben je opmerkzaam in de dingen die je mee maakt. Je doet de dingen met aandacht en het liefst perfect. Je merkt details op die een ander niet eens ziet of hoort. Fijn om alle details op te merken maar niet als je daardoor afdwaalt van je bezigheid. Dat maakt dat je de dingen erg kritisch gaat bekijken en je perfectionisme je kan belemmeren in je dagelijkse bezigheden. Dit is niet helpend. Als je jezelf wil helpen doe je er goed aan de lat voor jezelf lager te leggen. Het hoeft niet perfect. Goed is goed genoeg.

5. Stop met pleasen

Uit angst voor afwijzing of buitensluiting wring je jezelf in allerlei bochten. Je zegt ja tegen dingen waarvoor je liever nee had willen zeggen en loopt jezelf al snel voorbij. Sta eens vaker stil bij hoe jij het zou willen, neem daar bewust tijd voor en stop met iedereen te pleasen. Je helpt wellicht een ander maar je vergeet jezelf. Door nee te zeggen tegen anderen zeg je ja tegen zelf. Bovendien weet niemand weet wat goed voor jou is. Dat weet jij alleen.

Wees mild voor jezelf en wees trots op jezelf. Wil je ook weten wat ik voor je kan betekenen. Vraag dan een gratis groeigesprek aan.

p.s. Ben je al lid van mijn gratis Facebookgroep Ambitieuze vrouwen community Hier deel ik tips en trics om uit de ratrace te stappen en met meer regie, passie en vertrouwen de beste keuzes voor jezelf te maken en je eigen leven te creëren. Ben jij een ambitieuze vrouw en voel jij dat je meer uit je leven kunt halen? Dan nodig ik je van harte uit in mijn besloten community.

Facebook
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders