10 Manieren Tegen Onzekerheid - Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

10 Manieren Tegen Onzekerheid

 

Onzeker zijn. Dat kennen we allemaal wel eens. Omgaan met onzekerheid is niet altijd eenvoudig, het kan je dagelijks leven zelfs belemmeren. Gelukkig kun je leren om je minder onzeker te voelen zodat je je leven aangenamer en leuker kunt maken.

Onzekerheid hoort bij het leven. Het is onlosmakelijk verbonden met je leven en je persoonlijke groei. Met name wanneer je iets nieuws aangaat of op onbekend terrein begeeft dan kun je je onveilig, kwetsbaar en minder zeker voelen. Dit is niet erg maar het is niet altijd wenselijk. Als je weet hoe er mee om te gaan ben je in staat om je onzekerheid te overwinnen zodat het minder invloed heeft op je dagelijks leven.

 

In mijn vorige blog schreef ik over de 10 Signalen Om Onzekerheid Te Herkennen. Handig om te weten maar daarmee heb je je onzekerheid nog niet overwonnen. Daar moet je wel wat voor doen. Gelukkig zijn er vele manieren om aan je onzekerheid te werken. In mijn programma ‘boost je zelfwaardering’ help ik klanten om hun belemmerende patronen aan te kijken, te doorbreken en ruimte te maken voor groei en ontwikkeling. Zie onder dit blog voor nadere informatie. In dit blog deel ik 10 manieren tegen onzekerheid.

1.Leer de signalen herkennen

Zoals ik schreef in mijn vorige blog is de eerste stap om de signalen te herkennen. Als je je bewust wordt van je onzekerheid, weet wanneer het zich voordoet, in welke situaties en wat het met je doet, is het begin gemaakt voor een mogelijke verandering. Zonder zelfkennis geen groei. Dus onderzoek bij jezelf de signalen van onzekerheid en de manier waarop jij hierop reageert.   

2 Accepteer jezelf

Heb compassie met jezelf en accepteer jezelf voor de volle 100%. Iedereen heeft plussen en minnen, ook jij. Als jij jezelf volledig leert te accepteren dan hoef je jezelf niet langer meer te veroordelen. Je krijgt begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt, je accepteert dat lijden een onderdeel is van het leven en kunt je eigen emoties onder ogen zien, zonder te oordelen.

3 Luister niet naar je negatieve stemmetjes

Je kent ze wel die stemmetjes in je hoofd die je willen behoeden voor mogelijk gevaar. Pas op, kijk uit, is dat wel handig, kun je dit wel, ben je wel goed genoeg etc. Hoe meer je er naar gaat luisteren hoe sterker je ze gaat geloven. Terwijl je je gedachten niet bent. De kunst is om niet naar je negatieve stemmetjes te luisteren maar om de positieve stemmetjes meer stemrecht te geven. En ja, die zitten ook in jou, geef ze de ruimte en laat ze aan het woord. Zij geven je kracht, inspiratie, zelfwaardering, vertrouwen en zorgen ervoor dat je trots op jezelf kunt zijn. Je bent meer dan wat je denkt.

4 Zet je kwaliteiten in

Schrijf voor jezelf je goede en minder goede punten op papier. Focus je op je kwaliteiten en ga deze dagelijks inzetten. Het geeft je een goed gevoel omdat je met iets bezig bent wat je makkelijk afgaat en waar je goed in bent. Doe meer van dat. Het zal je goed doen.

5 Stel realistische doelen

Maak je doelen haalbaar. Leg de lat dus niet te hoog maar bewust wat lager, zodat je zeker weet dat je je doelen voor die dag behaalt. Het behalen van je doelen geeft je een goed gevoel. Het zet je in beweging, je krijgt er energie van en je boost je zelfvertrouwen.

6 Beloon jezelf voor iedere stap

Voor iedere actie die je zet, hoe klein die actie in jouw ogen ook is, beloon jezelf ervoor. Geef jezelf een schouderklop, doe een vreugdedansje of zing uit volle borst je favoriete lied. Zeker weten dat je er een beter gevoel van krijgt. Hoe vaker je het doet des te sterker het resultaat. Je versterkt je zelfwaardering, je wordt zekerder van jezelf en neemt betere keuzes voor jezelf.

7 goede zelfzorg

Een goede zelfzorg mag niet ontbreken. Leef bewust, beweeg dagelijks, eet gezond en rust op tijd. Alleen jij kan goed voor jezelf zorgen. Luister naar je lichaam. Het geeft vele signalen af. Luister jij ernaar? Een goede zelfzorg is een must om vol vertrouwen keuzes voor jezelf te maken en een prettig leven te leiden.

8 Ben dankbaar

Als je dankbaar bent voor iets betekent dat je tevreden bent. Weet jij waar jij dankbaar voor bent in je leven? Het kan van alles zijn. Neem daar dagelijks een moment voor om bij stil te staan. Waar ben je dankbaar voor?  Bijvoorbeeld, je partner, kids, werk, gezondheid, je hobby, je lichaam, je creativiteit, je vrienden, etc. Schrijf ze dagelijks op, zeker weten dat dat je je zelfvertrouwen een goed gevoel geeft. Je bent goed zoal je bent. Check ook mijn blog Hoe Train Je Dankbaarheid?

9 Boost je kennis

Niet alleen het herkennen van je signalen (zie tip 1) is leerzaam. Er is zoveel meer te ontdekken als het gaat om zelfkennis, dat je nooit uitgeleerd hoeft te zijn. Het mooie is dat je met meer zelfkennis jezelf steeds beter leert kennen, je meer zelfvertrouwen ontwikkelt en daarmee met minder moeite door het leven kunt gaan.

10 Haal iets positiefs uit iets negatiefs

Het is oh zo makkelijk om je mee te laten glijden in de stroom van de negatieve gebeurtenissen. Dit is bijna een automatisme. Weet dat je van iedere gebeurtenis iets kan leren. Ook van een negatieve gebeurtenis. Vraag jezelf af; wat kan ik hiervan leren? Hoe klein je leerervaring ook is, het verandert je mindset. Omdat je niet blijft hangen in de negatieve gedachtenstroom versterkt je je bewustzijn, je verandervermogen en je vertrouwen.

Bonus: Omring je met positieve mensen, mensen die je inspireren, die je op andere gedachten en ideeën brengen, met wie je kunt sparren en die met je mee denken. Het versterkt je zelfvertrouwen, zet je in beweging, en geeft je positieve energie.

Wees mild voor jezelf en wees trots op jezelf. Wil je ook weten wat ik voor je kan betekenen. Vraag dan een gratis groeigesprek aan.

p.s. Ben je al lid van mijn gratis Facebookgroep Ambitieuze vrouwen community Hier deel ik tips en trics om uit de ratrace te stappen en met meer regie, passie en vertrouwen de beste keuzes voor jezelf te maken en je eigen leven te creëren. Ben jij een ambitieuze vrouw en voel jij dat je meer uit je leven kunt halen? Dan nodig ik je van harte uit in mijn besloten community

 

Facebook
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders