10 Signalen Om Onzekerheid Te Herkennen - Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

10 Signalen Om Onzekerheid Te Herkennen

 

Onzekerheid kennen de meeste mensen wel eens. Je voelt je niet geaccepteerd, je twijfelt over de beslissingen die je moet nemen of die je al hebt genomen, je voelt je onveilig of je hebt het idee dat je niet goed genoeg bent. Je gaat piekeren en voelt je niet op je gemak. Als deze onzekerheid blijft bestaan kan dit leiden tot een gebrek aan eigenwaarde.

Tijd dus om de signalen van onzekerheid te leren herkennen. Voor velen een lastig issue om toe te geven dat je onzeker bent. In plaats daarvan probeer je je onzekerheid op allerlei manieren te verbergen en wring je jezelf in allerlei bochten op zoek naar liefde en acceptatie, helaas is dat meestal op deze manier ver te zoeken.  

Niemand kan jouw minderwaardig later voelen, zonder jouw toestemming                                                                                 – Eleanor Roosevelt

Voor eenieder werkt onzekerheid op een andere manier. In mijn praktijk spreek ik veel ambitieuze vrouwen. Allen hebben ze de ambitie om het beste uit zichzelf naar boven te halen en van betekenis te zijn op deze wereld. In welke fase van hun groeiproces ze ook zitten, ze geven allen aan op bepaalde punten in hun ontwikkeling zich onzeker te voelen. Dit uit zich bij eenieder op een andere manier. Het feit dat ze het herkennen is de eerste stap naar verandering. Het herkennen van signalen en patronen bij jezelf maar ook bij anderen is de eerste stap naar een mogelijke beweging.

In dit blog deel ik 10 signalen om onzekerheid te leren herkennen. 

 

1 Je voelt je onveilig

Je voelt je niet veilig in je vel en in je leven. Je bent continue op je hoede voor mogelijk gevaar (in jouw ogen), je staat op scherp en kunt je moeilijk ontspannen zowel in privé als zakelijke situaties.

2 Je blijft herhalen

Keer op keer vraag je jezelf dezelfde dingen af. Als een autoreplay speel je dezelfde vragenlijst af in je hoofd. Daarmee zet je jezelf vast in je hoofd en komt niet meer in beweging. Eenzelfde soort vragen stel je ook aan anderen. De antwoorden die krijgt kun je maar moeilijk geloven. Je automatische gedachtenstroom, veelal negatief, is velen malen sterker. Je hoort een ander wel maar luistert niet echt.

3 Je maakt je druk

Over van alles en nog wat kun je je druk maken. Je verzint ter plekke wel weer iets waar je je druk om kan maken. Je hebt geen vertrouwen in een volgende stap en ziet als een berg op tegen iedere nieuwe stap.

4 Sorry, sorry, sorry

Je zegt sorry terwijl er geen aanleiding voor is. Je hebt het idee nooit goed genoeg te zijn en voor alles wat je doet of wat je wellicht nog niet hebt gedaan wat je wel had moeten doen maak je een verontschuldiging. Je wilt voorkomen dat je iemand kwetst of dat ze onaardige dingen over je gaan zeggen.

5 Onveilig in groepen

Je voelt je onveilig in groepen. Je hebt geen controle over wat er gebeurt en stelt je zo onzichtbaar mogelijk op. Terwijl anderen je vaak juist erg sociaal vinden en het prettig vinden om met je te praten. Je weet ‘feilloos’ je onzekerheid te maskeren. Om je enigszins veilig te voelen zoek je iemand op waarbij je je op je gemak voelt. Daar blijf je graag de gehele tijd dicht bij in de buurt.

6 Je bent perfectionistisch

Ter voorkoming van afgang doe je er alles aan om de dingen zo goed mogelijk te doen. Je blijft je werk controleren en verbeteren. Terwijl het al goed genoeg was, alleen in jouw ogen is het nooit goed genoeg en valt er altijd wat te verbeteren. Je wilt voorkomen dat je commentaar krijgt want dan heb je het gevoel te falen.

7 Liever niet alleen

Als je mocht kiezen ben je nooit alleen, gezelschap van anderen heb je nodig om jezelf veilig te stellen en onderdeel uit te maken van een systeem. 

8 Je denkt dat anderen je niet mogen

Je hebt het gevoel dat anderen je niet leuk vinden. Je hebt het idee dat anderen een hekel aan je hebben en continue over je praten. Dit idee en gevoel speelt in jou af en is niet op waarheid gestoeld. Dit is wat jij gelooft. Ook al reageren anderen heel aardig naar je  dan nog heb je het idee dat het niet  zo is.

9 Waardering,..of toch niet

Je hebt een grote behoefte aan waardering van anderen. Je wilt zo graag dat anderen waardering uitspreken over je uiterlijk, je werk etc.  dat je er bijna alles aan doet om dit te bereiken. Met als gevolg dat je over je eigen grens heen gaat. En die waardering, waar je zo naar uitkeek, blijft ook nog eens uit. Dit levert behoorlijk wat frustratie op, zeker bij een gebrek aan eigenwaarde.

10 Twijfel alom

Iedere interactie brengt twijfel met zich mee. Heb je de dingen wel goed gedaan, heb je het juiste gezegd of had je het beter anders kunnen doen. De gebeurtenis blijf je in je hoofd herhalen om zeker te weten of je de ander niet per ongeluk hebt beledigd. Je piekert je suf en kunt van iets onbenulligs een heikel punt maken. Dit kost je onnodig bergen energie.

Bovenstaande signalen zijn niet uitputtend en omdat het voor iedereen anders is zijn er nog vele signalen meer te noemen.

Wees mild voor jezelf en wees trots op jezelf. Wil je ook weten wat ik voor je kan betekenen. Vraag dan een gratis groeigesprek aan.

p.s. Ben je al lid van mijn gratis Facebookgroep Ambitieuze vrouwen community Hier deel ik tips en trics om uit de ratrace te stappen en met meer regie, passie en vertrouwen de beste keuzes voor jezelf te maken en je eigen leven te creëren. Ben jij een ambitieuze vrouw en voel jij dat je meer uit je leven kunt halen? Dan nodig ik je van harte uit in mijn besloten community.

Facebook
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders