Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

5 Inzichten Waarom Opruimen Nuttig Is Voor Je Gezondheid

 

Om goed voor jezelf te zorgen weet je dat voldoende rust, gezond eten en bewegen belangrijk voor je is. Maar wist je dat opruimen ook nuttig is voor je gezondheid? Rommel vraagt ongemerkt veel energie van je waardoor het je een gevoel kan geven dat je leven vastzit. Het opruimen van rommel draagt bij aan een betere gezondheid. In dit blog deel ik mijn inzichten wat opruimen mij heeft gebracht.

Zo in de vakantie periode zie ik de rommel thuis liggen, overal ligt wat, met de garage als rommelplek nummer 1. De garage is een opslagplaats van was, papier, glas, spullen die een keer weggebracht mogen worden, spullen die we (even) niet meer gebruiken, schoenen, laarzen, gereedschap, poetsspullen etc. Het ligt zo vol dat er nauwelijks plek is om te lopen.

En eerlijk gezegd is opruimen geen hobby van me, nooit geweest overigens. Niet dat ik een sloddervos ben maar toch zeker geen opruim Queen. Dagelijks open ik de deur naar de garage en iedere keer als ik binnentreed zie ik de ravage toenemen en baal ik steeds meer van alle verzamelde rommel.

 

Het is tijd voor een grote schoonmaakactie!

 

Met de nodige moed en ook tegenzin begin ik aan de klus. En na een dag flink werken is het resultaat daar. De was is weggewerkt, rommel is opgeruimd en er is weer overzicht. Alle spullen zijn netjes opgeborgen, overbodige spullen zijn weggegeven of weggebracht, en als klap op de vuurpijl ruikt het heerlijk schoon en fris. Als ik nu de deur openmaak naar deze ruimte voelt dat direct anders, fijn, opgeruimd en overzichtelijk. En omdat het me zo’n goed gevoel geeft zet ik de opruimactie voort.

Zo komen ook de slaapkamers aan de beurt, de tuin en de schuur. Ongepland is het een opruimvakantie geworden met een bijzonder positief effect. Het heeft me op meerdere vlakken goed gedaan en graag deel ik mijn inzichten met je.

1.Meer rust

Rommel in je huis kan zorgen voor stress. Iedere keer dat je de rommel ziet, word je eraan herinnerd dat je er iets aan moet doen. Dit heeft invloed op je gemoedstoestand, je slaap etc. Door op te ruimen in huis creëer je meer overzicht, rust en Tijd voor Jezelf om bewuste keuzes te maken.  

Mocht je hier meer over willen weten check dan onderaan dit blog voor nadere informatie over het webinar ‘ontdek de formule voor meer tijd voor jezelf’.

2.Goede nachtrust

Het opruimen van je slaapkamer, je klerenkast en het geven van een flinke schoonmaakbeurt geeft je een goede nachtrust. Bij alle spullen die er liggen en die niet bijdragen aan een goede nachtrust kun je beter opruimen (lees; ergens opbergen of weggeven/wegbrengen). Het ontdoen van overbodige spullen schept ruimte en rust. En natuurlijk dragen ook schone en fris ruikende lakens bij aan een heerlijke nachtrust.

3.Meer energie

Door het opruimen van rommel kan de energie niet vrij stromen in de ruimte. Dit is voelbaar. Door rommel op te ruimen ontstaat er letterlijk ruimte, overzicht en rust waardoor de energie weer kan stromen. Dit voel je bij binnenkomst van zo’n ruimte. Ga voor jezelf maar eens na hoe jij je voelt als je een rommelige ruimte binnenkomt of een opgeruimde ruimte. Het verschil is duidelijk merkbaar. En die energie heeft invloed op jouw eigen energiehuishouding en gemoedstoestand.

4.Betere sfeer

Hoe vaak maak je een opmerking richting je partner en kids dat ze de rommel op moeten ruimen. Hoe vaker je het doet des te meer invloed het heeft op de sfeer in huis. Die wordt er niet gezelliger op (zeg ik uit eigen ervaring). Met een opgeruimd huis, maak je deze opmerking minder vaak en heb je tijd over en ook meer zin om even tijd samen door te brengen in een prettige sfeer.

5.Meer creativiteit

Meer rust in je huis zorgt ook voor meer rust en overzicht in je hoofd. Hoe fijn is het als je niet in 7 sloten tegelijk loopt en je 101 to-do’s op je lijstje hebt staan. Met meer rust en overzicht in je hoofd ontstaat er ruimte voor creativiteit en kunnen ineens nieuwe ideeën oppoppen. Je ziet ineens nieuwe wegen of kansen waarvan je het bestaan nog niet eens wist. Hoe bijzonder wat een flinke opruimactie allemaal niet teweeg kan brengen.

Wees mild voor jezelf en wees trots op jezelf. Wil je ook weten wat ik voor je kan betekenen. Vraag dan een gratis groeigesprek aan.

p.s. Ben je al lid van mijn gratis Facebookgroep Ambitieuze vrouwen community Hier deel ik tips en trics om uit de ratrace te stappen en met meer regie, passie en vertrouwen de beste keuzes voor jezelf te maken en je eigen leven te creëren. Ben jij een ambitieuze vrouw en voel jij dat je meer uit je leven kunt halen? Dan nodig ik je van harte uit in mijn besloten community.

Facebook
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders