Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

5 Manieren om je Zelfvertrouwen te Boosten

 

Super handig als je voldoende zelfvertrouwen hebt. Het scheelt je veel gepieker, uitstelgedrag, slapeloze nachten, ontevredenheid over jezelf etc. Maar hoe kun je je zelfvertrouwen boosten?

 

In mijn vorige blog deelde ik 5 Signalen Van Onvoldoende Zelfvertrouwen Als Vrouwelijke Ondernemer

En meer dan je misschien verwacht kampen professionals met onvoldoende zelfvertrouwen. Onlangs plaatste ik een oproep op de socials wie graag hun zelfvertrouwen zou willen boosten en ik was verrast hoeveel professionals dit graag zouden willen. Het is dus een belangrijk thema.

 Wat is zelfvertrouwen?

 

Zelfvertrouwen is, zoals het woord al zegt, het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het is een realistische kijk op je eigen kunnen; het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt.

In de positieve psychologie is de theorie dat zelfvertrouwen een balans is tussen vaardigheid en waardigheid. William James, een van de grondleggers van de moderne psychologie, zag zelfvertrouwen als de vaardigheid om succes te behalen. Door het oefenen van bepaalde vaardigheden, vergroot dit ook je zelfvertrouwen. Je twijfelt niet over je kunnen.

Steeds meer wordt er ook gekeken naar de waardigheid. Want je zelfvertrouwen kan zo weer wegzakken wanneer iets je niet lukt of als je er geen compliment voor krijgt. Daarom is het belangrijk om ook aan je waardigheid te werken. Dit betekent dat je jezelf waardevol vindt, dat jezelf goed genoeg vindt en tevreden bent over jezelf, je werk en relaties. Kortom, jezelf accepteren zoals je bent is ook erg belangrijk bij het creëren van zelfvertrouwen.

5 Manieren om je zelfvertrouwen te boosten

Je vraagt je waarschijnlijk af wat kan ik doen om je zelfvertrouwen te boosten? Kijk allereerst bij jezelf hoe het staat tussen de verdeling waardigheid en vaardigheid. Dan weet je waar je in eerste instantie op kan focussen. 

In mijn praktijk spreek ik veel professionals met een lage waardigheid oftewel lage eigenwaarde. Onderstaande manieren zijn met name gericht op het versterken van je eigenwaarde.

1 Wees bewust van je gedachten

Ga bij jezelf eens na welke gedachten je hebt en hoeveel gesprekken je dagelijks voert met je innerlijke stem. In veel gevallen zijn die stemmetjes negatief. Bijvoorbeeld; Je bent niet goed genoeg, waarom zou je dat doen, er zijn al zoveel anderen, gaat je dit wel lukken etc.

Weet dat je gedachten hebt en niet bent. Zeg STOP tegen die gedachte of tegen dat stemmetje en focus je op een positieve helpende en realistische gedachte.

Kortom, oefen om van een niet-helpende gedachte een  helpende gedachte te maken.

2.Accepteer jezelf zoals je bent

 

Je bent goed genoeg. Alleen ben je gaan geloven dat dat niet zo is. Iedereen is anders en dat maakt je juist uniek. Je hoeft niet te worden als iemand anders, gaat je trouwens ook niet lukken. Jij bent jij en ook daar kan niemand aan tippen. Met al je plussen en minnen, want ook die heeft iedereen. Wees je daar bewust van en ga uit van je eigen kracht. Herken en erken je plussen maar zeker ook je minnen. Dat maakt je krachtig in je eigen zijn.

 

 

 

3 Maak een succeslijstje

Je kent vast de to-do lijstjes. Allemaal taken die je nog moet doen. Deze lijstjes zijn niet erg helpend voor je zelfvertrouwen. Beter is een succeslijstje te maken van alle kleine succesjes die je hebt geboekt.  Hoe klein en wellicht onbenullig de actie in jouw ogen ook is. Kleine succesjes vieren en jezelf belonen voor dagelijkse kleine acties geeft je zelfvertrouwen iedere keer een boost.

4 Stel realistische doelen

Bedenk wat je wilt, en zet je doel uit. Maak het concreet en hak het doel op in subdoelen, dat maakt het realistisch en behapbaar. Spreek je doelen uit naar mensen die je ondersteunen. Dat voedt je zelfvertrouwen.

5 Zet kleine stapjes

Kom in beweging en zet kleine stapjes. Ook al ligt je doel nog heel ver weg. Ieder klein stapje die je maakt op weg naar je doel is een succesje. Als je de lat te hoog legt en de stappen te groot maakt, kan het gebeuren dat je geen resultaten boekt en je verlamd raakt in het zetten van een volgende stap. Iedere stap brengt je dichter bij je doel en je krijgt een zelfverzekerder gevoel.

Wees mild voor jezelf. Ook jij bent de moeite waard, ook jij bent een fantastisch mens die het allemaal goed bedoelt. Je wilt je gewoon veilig en geliefd voelen. Jij bent net als ieder ander belangrijk voor deze wereld. Durf jezelf dan ook belangrijk te voelen. Laat je zien, met al je plussen en je minnen.

En om je zelfvertrouwen te boosten dien je te investeren in jezelf. Zowel in je waardigheden als in je vaardigheden. Het is geen quick fix, het is een commitment die je met jezelf aangaat om te kiezen voor persoonlijke groei. Een commitment om hier dagelijks mee te gaan werken voor langere tijd, zolang als nodig om een nieuw patroon je eigen te maken en daarmee je zelfvertrouwen te boosten.

Wil jij jezelf goed genoeg voelen en kun je hierin wat hulp gebruiken? Vraag dan een gratis groeigesprek aan.

p.s. Ben je al lid van mijn gratis Facebookgroep Ambitieuze vrouwen community Hier deel ik tips en trics om uit de ratrace te stappen en met meer regie, passie en vertrouwen de beste keuzes voor jezelf te maken en je eigen leven te creëren. Ben jij een ambitieuze vrouw en voel jij dat je meer uit je leven kunt halen? Dan nodig ik je van harte uit in mijn besloten community.

Facebook
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders