5 Misvattingen over Zelfvertrouwen - Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

5 Misvattingen over Zelfvertrouwen

 

De afgelopen weken ben ik in gesprek gegaan met 30 ambitieuze ondernemende vrouwen. Een veelgehoord thema dat keer op keer aan bod kwam was zelfvertrouwen. Of eigenlijk gebrek aan voldoende zelfvertrouwen. Zo deelde ik eerder 5 Signalen Van Onvoldoende Zelfvertrouwen Als Vrouwelijke Ondernemer. En omdat er ook veel misvattingen zijn over zelfvrouwen deel ik hier de 5 meest genoemde.

 

1.Je wordt er mee geboren

Het geeft aan dat je zelfvertrouwen hebt of niet. Dat je zelfvertrouwen al dan niet mee krijgt bij geboorte en dat het een vaststaand gegeven is. Alsof het een aangeboren eigenschap is dat je niet kan veranderen. “Ik ben nou eenmaal onzeker “.

Weet dat het geen eigenschap is, je kunt het niet zijn, je kunt het wel voelen. Dus in plaats van te zeggen ik ben onzeker kun je wel zeggen ik voel me onzeker. En hierin heb je een keuze. Je kunt ervoor kiezen om je zelfverzekerder te voelen. Met de nodige training uiteraard.

2.Mensen met het hoogste woord hebben veel zelfvertrouwen

Dit lijkt vaak zo maar is niet per definitie waar. Mensen met veel zelfvertrouwen hebben niet de behoefte om te bewijzen dat ze het kunnen, want ze geloven in zichzelf. Over het algemeen luisteren ze meer dan dat ze spreken. Aandacht schenken aan anderen en actief luisteren is belangrijk in het opbouwen van vertrouwen in jezelf.

3. Bij veel zelfvertrouwen doen meningen van anderen er niet toe

Zolang je niets geeft om de mening van anderen dan kom je zelfverzekerd over. Soms lijkt het alsof je dan zelfverzekerder bent. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn.

Ook al ben je vol zelfvertrouwen dan nog kun je luisteren naar wat anderen te zeggen hebben maar je laat je er niet door van de wijs brengen. Je staat voor jouw mening en durft deze te uiten, ook als deze lijnrecht tegenover de mening van de ander staat. Bovendien kun je van de mening van anderen juist veel leren.  

4. Je krijgt meer zelfvertrouwen zodra je succes hebt

Als ik mijn business op orde heb, meer overzicht heb, meer rust, meer geld en er beter uit zou zien, dan heb ik meer zelfvertrouwen.

Dit is een misvatting. Zelfvertrouwen krijg je niet zodra je succes hebt behaald. Het kan er wel aan bijdragen. Maar je hoeft niet eerst succes te boeken om je zelfvertrouwen te kunnen versterken. Het is vooral de weg ernaar toe, de ervaringen die het proces met zich mee brengen en de kleine stapjes die je maakt die bijdragen aan het versterken van je zelfvertrouwen. Weet dat ook succesvolle mensen wel eens last hebben van onvoldoende zelfvertrouwen.

 

5. Ik ben niet goed genoeg

Als jij bent gaan geloven dat je niet goed genoeg bent dan is dit een overtuiging geworden. Je bent er heilig van overtuigd dat er iets mis is met je en dat maakt je behoorlijk onzeker.

Deze overtuiging heb je jezelf eigen gemaakt. Het is niet waar.

Je bent niet je gedachten. Er is namelijk niets mis met je. Je bent een mooi mens met plussen en minnen. En weet dat je je gedachten kunt sturen en daarmee ook aan je overtuiging kunt werken. Jij bent goed genoeg en in staat om je zelfvertrouwen te versterken.

Zelfvertrouwen is een keuze en een proces. Jezelf omarmen en je eigen kracht vinden is iets waar je bewust iedere dag voor kunt kiezen, elke dag van je hele leven.

En om je zelfvertrouwen te boosten dien je te investeren in jezelf. Het is geen quick fix, het is een commitment die je met jezelf aangaat om te kiezen voor persoonlijke groei. Een commitment om hier dagelijks mee te gaan werken voor langere tijd, zolang als nodig om een nieuw patroon je eigen te maken en daarmee je zelfvertrouwen te boosten.

Wil jij jezelf goed genoeg voelen en kun je hierin wat hulp gebruiken? Vraag dan een gratis groeigesprek aan.

p.s. Ben je al lid van mijn gratis Facebookgroep Ambitieuze vrouwen community Hier deel ik tips en trics om uit de ratrace te stappen en met meer regie, passie en vertrouwen de beste keuzes voor jezelf te maken en je eigen leven te creëren. Ben jij een ambitieuze vrouw en voel jij dat je meer uit je leven kunt halen? Dan nodig ik je van harte uit in mijn besloten community.

Facebook
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders