Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

5 Signalen Van Onvoldoende Zelfvertrouwen Als Vrouwelijke Ondernemer

 

Afgelopen week heb ik tientallen startende vrouwelijke ondernemers gesproken. Ik vroeg hen waar ze op dit moment het meest tegenaan liepen in de groei van zichzelf en/of hun business.

 

Eén van de meest genoemde antwoorden was; ‘te weinig zelfvertrouwen hebben’.

Maar hoe weet je nu of je te weinig zelfvertrouwen hebt, want iedereen is toch wel eens onzeker van zichzelf of over de keuzes die je moet maken voor je business.

Weet dat je niet de enige bent die last heeft van te weinig zelfvertrouwen.

Enkele veelvoorkomende opmerkingen die gegeven werden:

  • Ik ben niet goed genoeg
  • Geen nee durven zeggen
  • Je mening niet durven uiten
  • Opkijken naar anderen die beter zijn
  • Wie ben ik nu, er zijn zoveel anderen in mijn vakgebied.

Maak jij ook wel eens zo’n opmerking?

Het is belangrijk om te achterhalen hoe het met jouw mate van zelfvertrouwen zit.

Pas als jij jezelf realiseert dat je onvoldoende zelfvertrouwen hebt, kun je besluiten om er wat aan te gaan doen.

Niemand kan jouw minderwaardig later voelen, zonder jouw toestemming. – Eleanor Roosevelt

Zelfkennis is key!

Check of onderstaande signalen voor jouw op gaan. Wellicht heb je dan te maken met onvoldoende zelfvertrouwen.

1. Je bent vaak negatief over jezelf

Je focus ligt vaak op dingen die in het verleden niet goed zijn gegaan. Je keurt daarmee jezelf eigenlijk al ‘niet goed’. Niet dat alles in het verleden door jou mis is gegaan, want de oorzaak leg je ook vaak buiten jezelf. Je legt de verantwoordelijkheid buiten je zelf zodat jij het in ieder geval niet fout hebt gedaan. Je bent vaak ontevreden en erg kritisch naar de dingen die je doet, ze zijn nooit goed genoeg. Je bent vaak negatief over jezelf.

2. Onvoldoende vertrouwen in eigen kunnen

Je bent gaan geloven dat je minder kunt dan anderen in je omgeving. Je hebt er een overtuiging van gemaakt. En iedere keer als je dat denkt, bevestig je je eigen gedachte, en krijg je het in de buitenwereld terug gespiegeld. Je bevestigt daarmee je eigen onzekerheid. Je geeft jezelf ook geen kans om jezelf te laten zien want je laat anderen liever voor gaan zodat jij niet kan worden bevestigd in je eigen onkunde. Je onzekerheid groeit des te meer.

 

3. Je piekert je suf

In de hoop een oplossing te vinden voor je probleem draaien je gedachten op volle toeren. Je blijft maar piekeren. Helaas resulteert het piekeren niet in een gewenst resultaat. Het zijn de negatieve gedachtes die je in een ratrace houden. Je piekergedachtes bevestigen je negatieve gevoelens of gedachtes over jezelf. Zoals dat had je beter anders kunnen doen of dat had beter niet kunnen zeggen etc. In constructieve zin schiet je er niets mee op. Je raakt alleen nog meer onzeker van jezelf.

4. Je kijkt op tegen anderen

Op zich niets mis mee om naar anderen te kijken en ervan te leren. Daar groei je immers van. Maar als je continue gefocust bent op anderen die het beter lijken te doen in hun business, er beter uit zien en ogenschijnlijk meer resultaten boeken dan verlies je jezelf. Je haalt jezelf dan onnodig naar beneden en voelt je al snel minder ten opzichte van de ander. Dit schaadt je eigenwaarde en zelfwaardering. Weet dat anderen ook ergens zijn begonnen en op enig moment ook op het punt hebben gestaan waar jij nu staat.

5. Je bent ontevreden over jezelf

Omdat je zo tegen anderen op kijkt en negatief over jezelf bent, ben je ontevreden over jezelf. Je kunt nauwelijks iets noemen waar je trots op bent. En als dat al eens gebeurt dan ben jij meester in het te maskeren. ‘Ach dat ging toevallig goed, of dat kwam zo uit’. Daarmee ga je opnieuw voorbij aan je eigen kunnen en bevestig je je onzekerheid. Tevreden zijn met of trots zijn op jezelf is ver te zoeken. Je blijft in een vicieuze cirkel zitten van onzekerheid en weinig zelfvertrouwen.

Dit klinkt allemaal niet zo positief maar als jij jezelf realiseert dat je onvoldoende zelfvertrouwen hebt, dan pas kun je besluiten om er wat aan te gaan doen.

En ja dat kan!

Daar zal mijn volgende blog over gaan.

Wees mild voor jezelf en wees trots op jezelf. Wil je ook weten wat ik voor je kan betekenen. Vraag dan een gratis groeigesprek aan.

p.s. Ben je al lid van mijn gratis Facebookgroep Ambitieuze vrouwen community Hier deel ik tips en trics om uit de ratrace te stappen en met meer regie, passie en vertrouwen de beste keuzes voor jezelf te maken en je eigen leven te creëren. Ben jij een ambitieuze vrouw en voel jij dat je meer uit je leven kunt halen? Dan nodig ik je van harte uit in mijn besloten community.

 

Facebook
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders