Coaching en training voor ambitieuze vrouwen

Waarom tijd voor jezelf nemen belangrijk is

 

Tijd voor jezelf nemen blijkt voor veel professionals een uitdaging. Je streeft graag naar een mooier, beter, sneller resultaat van hetgeen je allemaal doet. Je vergeet tijd voor jezelf te nemen terwijl dit ontzettend belangrijk is voor je eigen geluk. In mijn vorige blog deelde ik 5 Tips voor meer Tijd voor Jezelf. In dit blog deel ik mijn inzichten over het belang van tijd nemen voor jezelf.

Ik zie het regelmatig bij mijn klanten. Het zorgen voor anderen, het klaar staan voor anderen, gevraagd en ongevraagd. Het geeft je een goed gevoel als je van betekenis kunt zijn voor de ander. Het zorgen voor jezelf en het bewust nemen van tijd voor jezelf sluipt er helaas bij in. Dat merk je vaak pas in de avond als je doodop op de bank ploft. Maar ja, je hebt wel goed voor een ander kunnen zorgen.

Herkenbaar?

Breng iedere dag enige tijd alleen door- Dalai lama

 
 

Is de ander dan zoveel belangrijker dan jezelf?

Als ik die vraag stel, krijg ik vaak als antwoord; “Ja ik vind het wel belangrijk om tijd voor mezelf te nemen, maar ik vind het ook wel egoïstisch, als ik alleen maar aan mezelf zou denken en niet aan een ander”.

Lang heb ik dit ook gedacht. Ik liep hard voor anderen en vergat mezelf. Onbewust, op dat moment. Tot er iets in mij knapte en ik voelde dat het anders moest. Dit kon zo niet de bedoeling zijn van het leven. Ik zat vast in mijn eigen gemaakte patroon en de enige manier om hier verandering in aan te brengen was om uit mijn ratrace te stappen. Om tijd voor mezelf te nemen en beter voor mezelf te gaan zorgen.

En ik kan je vertellen dat was niet eenvoudig. Ik vond er van alles van wat maakte dat ik mezelf in de weg zat. Mijn belemmerende overtuigingen hielpen me niet om dit proces soepel te doorlopen.

Gelukkig ben ik stap voor stap uit mijn ratrace gestapt, en kon ik bewust tijd voor mezelf nemen. Ik zag in hoe belangrijk het was om tijd voor jezelf te nemen en goed voor jezelf te zogen, dat het geen onzin is en ook niet egoïstisch.

Ik kwam tot vele inzichten en deel hieronder de belangrijkste met je.

1 Je kunt je beter ontspannen.

Als je tijd voor jezelf neemt kom je tot rust. Kun je je beter ontspannen en zit je lekkerder in je vel. Dat heeft niet alleen effect op jezelf maar ook op anderen. Als je juist goed voor jezelf kunt zorgen kun je meer aan anderen geven.

2 Het levert je meer energie op.

Als jij je lichaam en geest meer tijd geeft om te rusten dan kan het weer opladen, en nieuwe energie opdoen. Je gaat opmerken welke dingen je energie kosten en van welke dingen je energie krijgt. Je bent beter in staat om jouw energie te managen.

3 Je maakt betere keuzes voor jezelf.

Door even uit te zoomen en van een afstandje te kijken naar de dingen die je doet, krijg je een beter beeld van de situatie, de opties en de impact daarvan op jouw staat van zijn. Er ontstaat ruimte om betere keuzes te maken die bij jou passen.

4 Je vitaliteit verbetert.

Doordat je betere keuzes voor jezelf maakt, werk je als vanzelf aan je vitaliteit, je neemt bijvoorbeeld eerder pauze als je daar behoefte aan hebt, en komt minder moe thuis na een dag hard werken. Je hebt dan ook geen behoefte meer aan ongezond eten s ’avonds laat op de bank en luistert naar wat je lichaam nodig heeft. Bijvoorbeeld beweging om te ontladen en opladen of juist rust.

5 Je verandervermogen neemt toe.

Doordat je energie toeneemt en je betere keuzes voor jezelf maakt werk je bewust aan een gelukkiger leven. Je valt minder vaak terug in oude (minder gezonde) patronen. Je verandervermogen neemt toe en je kunt zowel pro-actief en reactief handelen om dicht bij jezelf te blijven. Je werkt aan je eigen geluk.

Kortom alleen als je tijd voor jezelf neemt kun je goed voor jezelf zorgen. En dan pas kun je goed voor anderen zorgen. Je zit lekkerder in je vel en je kunt beter relativeren. Je maakt betere keuzes voor jezelf. En hiervoor zijn geen grote veranderingen voor nodig. Je kunt hier eenvoudig mee starten met kleine dagelijkse stapjes.

Wees mild voor jezelf en wees trots op jezelf. Wil je ook weten wat ik voor je kan betekenen. Vraag dan een gratis groeigesprek aan.

p.s. Ben je al lid van mijn gratis Facebookgroep Ambitieuze vrouwen community Hier deel ik tips en trics om uit de ratrace te stappen en met meer regie, passie en vertrouwen de beste keuzes voor jezelf te maken en je eigen leven te creëren. Ben jij een ambitieuze vrouw en voel jij dat je meer uit je leven kunt halen? Dan nodig ik je van harte uit in mijn besloten community.

Facebook
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Coaching en training voor ambitieuze vrouwen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders